Берзе широм свијета претрпиле велике падове

Забринутост за Кину и Грчку узнемирила је берзе широм свијета које су претрпиле велике падове данас због неизвјесности у погледу стања кинеске економије.

Свијет 21.08.2015 | 19:55
Берзе широм свијета претрпиле велике падове

Пад је забиљежен и због обновљене неизвесности у Грчкој након одлуке Алексиса Ципраса да поднесе оставку на мјесто премијера.

Инвеститори су били све нервознији ове недеље, углавном због неизвесности у вези с Кином. Од почетка љета, вриједност кинеских акција опада, али глобална тржишта до сада нису на то одговорила.

Али, након одлуке монетарних власти Кине да прошле седмице да смање вриједност кинеске валуте, јуана, берзе су претрпиле ударац.

Девалвација јуана је изазвало забринутост за изгледе „свјетске економије број два“, као и јер то замагљује изгледе других земаља у развоју у Азији – нижи курс јуана ће њихов извоз учинити мање конкурентним, те ће то утицати и на њихов укупни раст.

Током протеклих неколико мјесеци, кинеске акције имају велике губитке због низа разочаравајућих економских података, те јача забринутост за економску перспективу. Још један извјештај о слабљењу производње, објављен данас, само је повећао ту забринутост, што је изазвало даљу продају кинеских акција и у Шангају, и широм свијета.

У Европи, француски КАК-40 опао је за 1,3 одсто, на 4,724 поена, док је њемачки ДАКС пао за 1,4 одсто, на 10.288 поена. Индекс водећих британских акција ФТСЕ 100 је опао за 1,2 одсто, на 6.292. ; Исти тренд је на половини пословног нада и у САД, а четвртак је за индекс ; С&амп;П био најгори дан од фебруара 2014. године.

Уз Кину, забринутост за Грчку, због одлуке Ципраса у четвртак да поднесе оставку, ојачала је тренд продаје грчких акција.

Грчка која је ове седмице добила прву траншу новца из новог, трећег пакета међународне финансијске помоћи, иде у још једне пријевремене изборе ове године, вјероватно 20. септембра, под условом да у садашњој, техничкој процедури, опозиција не успије да формира нову владу. Ципрас који је остао без трећине посланика своје странке, нада се да ће на основу личне популарности на изборима добити нови мандат.

„Док ће та одлука вјероватно повећати политичку неизвесност на кратак рок што каже и рејтинг-агенција Мудис, надамо се да ће више дисфункционалних чланова досадашње грчке владе отићи са сцене“, изјавио је Мл Хјусон, главни тржишни аналитичар фирме ЦМЦ Маркетс.

Бета

Коментари / 0

Оставите коментар