Најава: ПРИМЕРА - Лига из које долазе стварно најбољи!

Ове сезоне Реал и Барса имаће много тежи посао него прошле...

Фудбал 22.08.2015 | 00:00
Најава: ПРИМЕРА - Лига из које долазе стварно најбољи!

Шпанија је првак Европе.

Барселона је актуелни освајач Лиге шампиона, а Севиља Лиге Европе.

Кристијано Роналдо је последње две године званично најбољи играч света, а пре њега је то био Лионел Меси три пута узастопно.

Чак пет тимова из Примере такмичиће се ове сезоне у Лиги шампиона, ако Валенсија успе да елиминише Монако у последњој рунди квалификација, а има 3:1 из првог меча.

Реал Мадрид је клуб са највише освојених трофеја Купа/Лиге шампиона (10). Барселона је пет пута била првак Стартог континента, а између њих је само Милан са седам титула.

Ниједан од 20 тимова ове сезоне није дебитант у Примери.

Све су то само неки од података који наговештавају још једно изузетно квалитетно и узбудљиво фудбалско првенство Шпаније, у којем ће Барселона покушати да одбрани "дуплу круну", а група клубова, предвођена Реал Мадридом, покушаће да свргне Каталонце са врха.

БАРСЕЛОНА

Сјајна увертира ономе што нас чека на Пиринејима од предстојећег викенда, били су мечеви европског и шпанског Суперкупа.

У првом је Барселона у спектакуларној утакмици победила Севиљу после продужетака (5:4), док је у другом Атлетик Билбао направио велико изненађење и захваљујући великих 4:0 код куће и 1:1 у гостима, дошао до првог домаћег трофеја после 30 година.

Те утакмице наговестиле су и потенцијалну слабу тачку Барселониног тима ове сезоне - одбрану. По четири гола у две везане утакмице Каталонци су последњи пут примили пре 14 година, а прошле сезоне је ривалима било потребно чак 13 мечева да би осам пута затресли Барсину мрежу.

Највећи проблем Луису Енрикеу представљају штопери, где су се мењали Маскерано, Пике, Бартра и Вермален, али ниједна комбинација не улива максимално поверење. Уз то, најискуснији Маскерано често мора да попуњава "рупу" у везном реду.


Пошто је клуб онемогућен суспензијом ФИФА да купује играче до краја 2015. године, Луис Енрике није могао много да комбинује овог лета, већ је постојећем играчком кадру још током прошле сезоне додао неколико фудбалера из омладинског погона, а овог лета и Серхија Сампера и Алена Халиловића, с тим да ће овај други вероватно на позајмицу у Спортинг Хихон.

Каталонци су по завршетку прошле сезоне остали без своје "иконе" Ћавија Ернандеза (отишао у Катар), а када већ нису могли да појачају свој тим, потрудили су се да ослабе противничке. Из Атлетико Мадрида ангажован је Арда Туран, а из Севиље Алекс Видал. И један и други имали су запажене улоге прошле сезоне, али ћемо их у дресовима Барселоне гледати тек од пролећа.

Поразом од Баскијаца у националном Суперкупу, Барса је остала без шансе да понови фантастичан успех из 2009. године, када је освојила свих шест трофеја које је могла, али нема сумње да ће екипа са Камп Ноуа много теже препустити ривалима Примеру и Лигу шампиона.

Биће веома занимљиво видети колико ће тим Луиса Енрикеа моћи да издржи у првом делу сезоне без појачања, а сигурно је да ће од пролећа нагазити "гас до даске"...

РЕАЛ МАДРИД

"Краљевски клуб" је прошле сезоне остао "празних шака", па је уследила промена тренера. Уместо Карла Анћелотија на клупу је сео домаћи (у буквалном смислу) Рафа Бенитез.

Човек који је рођен у Мадриду и који је тренерску каријеру почео управо на Сантјаго Бернабеу стадиону, дочекан је са великим очекивањима, али и дозом стрепње, пошто је прошле сезоне водећи Наполи испустио место које води у Лигу шампиона. Јесте освојио Куп Италије, али је то била слаба утеха, а још мања препорука.

Оно што радује навијаче Реала су (за сада, пошто има још неколико дана до краја прелазног рока) останци првих звезда тима, иако се много писало о трансферима Серхија Рамоса, Герета Бејла, Карима Бенземе, па чак и Кристијана Роналда, мада мање него у неким ранијим прелазним роковима.

С друге стране, Реал овог лета није куповао као што уме, тако да су изостала "звучна" појачања. Највише пара потрошено је на последњи долазак, хрватског везисту Матеа Ковачића, за којег је Интеру плаћено 32 милиона евра. Колико ће он бити важан шраф у Бенитезовој машинерији, остаје да се види... Пола милиона мање плаћено је за Бразилца Данила, десног бека који је стигао из Порта.

Много више претходних недеља причало се о одласцима, тачније одласку Икера Касиљаса (Порто), једне од легенди клуба, које су "пуштене низ воду", попут својевремено Раула. Отишли су и Сами Кедира (Јувентус) и Ћићарито (истекла позајмица Манчестер јунајтеда), али то неће много болети навијаче.

"Гладан трофеја" Реал у предстојећу сезону улази изузетно мотивисан, а да ли ће Бенитез моћи да контролише и на прави начин усмери скупоцене звезде свог тима, видећемо...

АТЛЕТИКО МАДРИД, СЕВИЉА, ВАЛЕНСИЈА, АТЛЕТИК БИЛБАО

По уобичајеном шаблону Примере, иза Реал Мадрида и Барселоне следи група од четири-пет тимова који сваке сезоне вребају шансу из сенке. Пре две године Атлетико Мадрид је после дуго времена поново имао свој тренутак славе, али су прошле сезоне сви остали далеко, далеко иза водећег тандема. Овај пут могло би да буде другачије...

Конкуренти "највећима" значајно су се појачали током лета и то углавном довођењем проверених играча.

Атлетико је вратио Филипеа Луиса из Челсија, а довео Џексона Мартинеза из Порта, Караска из Монака, Стефана Савића из Фиорентине, Виета из Виљареала и Менсаха из Виторије Гимараеш. На Висенте Калдерону потрошили су више од 120 милиона евра у нади да ће Дијего Симеоне поново успети да формира шампионски тим.

Четврти клуб из Примере који је обезбедио место у групној фази Лиге шампиона је Севиља. Право да се такмиче међу елитом, играчи клуба из Андалузије стекли су освојивши Лигу Европе (други пут узастопно, а четврти укупно).

Севиља је остала без сјајног нападача Карлоса Баке (Милан) и везисте Видала (Барселона), али су, бар по именима, стигла најзвучнија појачања - Какута (Челси), Крон-Дели (Селта), Ћиро Имобиле (Борусија Дортмунд) и играч којег је желело "пола Европе" - Јевген Конопљанка (Дњепар).

Састав Унаија Емерија показао је против Барселоне, у мечу Суперкупа Европе, да поседује сјајан карактер и борбени дух, пошто је успео да изједначи после 1:4, али је ипак поражен голом у финишу другог продужетка.

Севиља се претходних година специјализовала за Лигу Европе, па ће бити интересантно видети како ће се снаћи у много јачој конкуренцији Лиге шампиона.

Валенсија се прошле сезоне вратила на велику сцену, пошто је захваљујући четвртом месту изборила пласман у квалификације за Лигу шампиона. До групе фазе, међутим, мораће да прескочи веома тешку препреку – Монако, али је на добром путу да то учини јер је славила 3:1 на Местаљи.

Свесни да су формирали снажан тим, "слепи мишеви" су били решени да га и задрже, па су откупили играче Бенфике који су били ту на позајмици - Жоаа Кансела, Андреа Гомеша и Родрига Морена, а највеће појачање заправо је повратак нападача Алвара Негреда из Манчестер ситија, који је такође прошлу сезону играо као позајмљен играч. Требало је, додуше, издвојити 27 милиона евра да би поново био у власништву Валенсије.

После 30 година "суше" на домаћем терену, фудбалери Атлетик Билбаа коначно су освојили неки домаћи трофеј. Учинили су то против фаворизоване Барселоне у двомечу Суперкупа Шпаније. На спектакуларан начин победили су 4:0 пред својим навијачима, а на Камп Ноу је било довољних 1:1.

Екипа позната по томе што за њу наступају само играчи Баскијског порекла, показала је да ће и ове сезоне бити "тврд орах". У првом мечу са Каталонцима демонстриран је убојит напад, који користи сваку прилику за гол, а у другом дисциплинована и максимално концентрисана одбрана од првог до последњег судијског звиждука (гол који су примили био је тренутак инспирације Андреса Инијесте да крене у соло-продор са своје половине и Луиса Суареза да грудима проигра Леа Месија, а не последица грешке Атлетикове одбране).

Првих неколико месеци тренер Ернесто Валверде због повреде неће моћи да рачуна на суперталентованог 22-годишњака, Икера Мунаина, али је искусни Ариц Адуриз (34) са четири поготка у двомечу против Барселоне показао да веома мотивисан улази у нове изазове, вероватно и његову последњу сезону на врхунском нивоу.

Што се тиче средњег и доњег дела табеле, по обичају, расплет се неће знати до последњег кола и незахвално га је прогнозирати. Подсетићемо само да ове сезоне неће бити дебитаната у Примери, а повратници у највиши ранг шпанског фудбала су Бетис (после годину дана паузе), Спортинг Хихон (после три године) и Лас Палмас (после 13 година одсуства из друштва најбољих).

Из лиге су испали Алмерија, Кордоба и Елче, који је избачен административним путем због финансијских проблема, па је његово место заузео Еибар, осамнаестопласирани тим прошле сезоне.

Реал – Барса у новембру

Предстојећа сезона Примере трајаће до 15. маја 2016, а почела је вечерас, утакмицом Малага - Севиља. У оквиру 1. кола, у суботу ће се састати Еспањол - Хетафе (18.30), Депортиво - Реал Сосиједад (18.30), Атлетико Мадрид - Лас Палмас (20.30) и Рајо Ваљекано - Валенсија (22.30). У недељу играју Атлетик Билбао - Барселона (18.30), Спортинг Хихон - Реал Мадрид (20.30), Леванте - Селта (22.30) и Бетис - Виљареал (22.30). Последњи меч прве рунде је у понедељак, Гранада - Еибар (20.30). Први велики дерби играће се у 3. колу, 22. августа, када ће у Мадриду снаге одмерити Атлетико и Барселона. Градски дерби Мадрида, Атлетико - Реал, гледаћемо у 7. колу (4. октобра), а први "Ел класико" у сезони је у 12. колу, 22. новембра, у Мадриду.

Срби у три клуба

У сезони 2015/2016. од српских фудбалера у Примери ће играти њих петорица - тандем Виљареала Антонио Рукавина - Александар Пантић, тандем Селте Немања Радоја - Дејан Дражић и Срђан Бабић (Реал Сосиједад). Постоји, ипак, могућност да неки од њих до краја прелазног оду на позајмицу. Од 20 тренера у најјачем рангу шпанског фудбала, само четворица су странци - Аргентинци Дијего Симеоне (Атлетико Мадрид) и Едуардо Беризо (Селта), Шкот Дејвид Мојес (Реал Сосиједад) и Португалац Нуно Еспирито Санто (Валенсија). Током лета само три клуба направили су промене на клупама. Реал је уместо Карла Анћелотија довео Рафу Бенитеза, Хетафе је Пабла Франка заменио Франом Ескрибом, док је Еибар споразумно раскинуо уговор са Гаизком Гаританом и ангажовао Хосеа Луза Мендилибара.

Коментари / 0

Оставите коментар