Najava: PRIMERA - Liga iz koje dolaze stvarno najbolji!

Ove sezone Real i Barsa imaće mnogo teži posao nego prošle...

Fudbal 22.08.2015 | 00:00
Najava: PRIMERA - Liga iz koje dolaze stvarno najbolji!

Španija je prvak Evrope.

Barselona je aktuelni osvajač Lige šampiona, a Sevilja Lige Evrope.

Kristijano Ronaldo je poslednje dve godine zvanično najbolji igrač sveta, a pre njega je to bio Lionel Mesi tri puta uzastopno.

Čak pet timova iz Primere takmičiće se ove sezone u Ligi šampiona, ako Valensija uspe da eliminiše Monako u poslednjoj rundi kvalifikacija, a ima 3:1 iz prvog meča.

Real Madrid je klub sa najviše osvojenih trofeja Kupa/Lige šampiona (10). Barselona je pet puta bila prvak Startog kontinenta, a između njih je samo Milan sa sedam titula.

Nijedan od 20 timova ove sezone nije debitant u Primeri.

Sve su to samo neki od podataka koji nagoveštavaju još jedno izuzetno kvalitetno i uzbudljivo fudbalsko prvenstvo Španije, u kojem će Barselona pokušati da odbrani "duplu krunu", a grupa klubova, predvođena Real Madridom, pokušaće da svrgne Katalonce sa vrha.

BARSELONA

Sjajna uvertira onome što nas čeka na Pirinejima od predstojećeg vikenda, bili su mečevi evropskog i španskog Superkupa.

U prvom je Barselona u spektakularnoj utakmici pobedila Sevilju posle produžetaka (5:4), dok je u drugom Atletik Bilbao napravio veliko iznenađenje i zahvaljujući velikih 4:0 kod kuće i 1:1 u gostima, došao do prvog domaćeg trofeja posle 30 godina.

Te utakmice nagovestile su i potencijalnu slabu tačku Barseloninog tima ove sezone - odbranu. Po četiri gola u dve vezane utakmice Katalonci su poslednji put primili pre 14 godina, a prošle sezone je rivalima bilo potrebno čak 13 mečeva da bi osam puta zatresli Barsinu mrežu.

Najveći problem Luisu Enrikeu predstavljaju štoperi, gde su se menjali Maskerano, Pike, Bartra i Vermalen, ali nijedna kombinacija ne uliva maksimalno poverenje. Uz to, najiskusniji Maskerano često mora da popunjava "rupu" u veznom redu.


Pošto je klub onemogućen suspenzijom FIFA da kupuje igrače do kraja 2015. godine, Luis Enrike nije mogao mnogo da kombinuje ovog leta, već je postojećem igračkom kadru još tokom prošle sezone dodao nekoliko fudbalera iz omladinskog pogona, a ovog leta i Serhija Sampera i Alena Halilovića, s tim da će ovaj drugi verovatno na pozajmicu u Sporting Hihon.

Katalonci su po završetku prošle sezone ostali bez svoje "ikone" Ćavija Ernandeza (otišao u Katar), a kada već nisu mogli da pojačaju svoj tim, potrudili su se da oslabe protivničke. Iz Atletiko Madrida angažovan je Arda Turan, a iz Sevilje Aleks Vidal. I jedan i drugi imali su zapažene uloge prošle sezone, ali ćemo ih u dresovima Barselone gledati tek od proleća.

Porazom od Baskijaca u nacionalnom Superkupu, Barsa je ostala bez šanse da ponovi fantastičan uspeh iz 2009. godine, kada je osvojila svih šest trofeja koje je mogla, ali nema sumnje da će ekipa sa Kamp Noua mnogo teže prepustiti rivalima Primeru i Ligu šampiona.

Biće veoma zanimljivo videti koliko će tim Luisa Enrikea moći da izdrži u prvom delu sezone bez pojačanja, a sigurno je da će od proleća nagaziti "gas do daske"...

REAL MADRID

"Kraljevski klub" je prošle sezone ostao "praznih šaka", pa je usledila promena trenera. Umesto Karla Anćelotija na klupu je seo domaći (u bukvalnom smislu) Rafa Benitez.

Čovek koji je rođen u Madridu i koji je trenersku karijeru počeo upravo na Santjago Bernabeu stadionu, dočekan je sa velikim očekivanjima, ali i dozom strepnje, pošto je prošle sezone vodeći Napoli ispustio mesto koje vodi u Ligu šampiona. Jeste osvojio Kup Italije, ali je to bila slaba uteha, a još manja preporuka.

Ono što raduje navijače Reala su (za sada, pošto ima još nekoliko dana do kraja prelaznog roka) ostanci prvih zvezda tima, iako se mnogo pisalo o transferima Serhija Ramosa, Gereta Bejla, Karima Benzeme, pa čak i Kristijana Ronalda, mada manje nego u nekim ranijim prelaznim rokovima.

S druge strane, Real ovog leta nije kupovao kao što ume, tako da su izostala "zvučna" pojačanja. Najviše para potrošeno je na poslednji dolazak, hrvatskog vezistu Matea Kovačića, za kojeg je Interu plaćeno 32 miliona evra. Koliko će on biti važan šraf u Benitezovoj mašineriji, ostaje da se vidi... Pola miliona manje plaćeno je za Brazilca Danila, desnog beka koji je stigao iz Porta.

Mnogo više prethodnih nedelja pričalo se o odlascima, tačnije odlasku Ikera Kasiljasa (Porto), jedne od legendi kluba, koje su "puštene niz vodu", poput svojevremeno Raula. Otišli su i Sami Kedira (Juventus) i Ćićarito (istekla pozajmica Mančester junajteda), ali to neće mnogo boleti navijače.

"Gladan trofeja" Real u predstojeću sezonu ulazi izuzetno motivisan, a da li će Benitez moći da kontroliše i na pravi način usmeri skupocene zvezde svog tima, videćemo...

ATLETIKO MADRID, SEVILJA, VALENSIJA, ATLETIK BILBAO

Po uobičajenom šablonu Primere, iza Real Madrida i Barselone sledi grupa od četiri-pet timova koji svake sezone vrebaju šansu iz senke. Pre dve godine Atletiko Madrid je posle dugo vremena ponovo imao svoj trenutak slave, ali su prošle sezone svi ostali daleko, daleko iza vodećeg tandema. Ovaj put moglo bi da bude drugačije...

Konkurenti "najvećima" značajno su se pojačali tokom leta i to uglavnom dovođenjem proverenih igrača.

Atletiko je vratio Filipea Luisa iz Čelsija, a doveo Džeksona Martineza iz Porta, Karaska iz Monaka, Stefana Savića iz Fiorentine, Vieta iz Viljareala i Mensaha iz Vitorije Gimaraeš. Na Visente Kalderonu potrošili su više od 120 miliona evra u nadi da će Dijego Simeone ponovo uspeti da formira šampionski tim.

Četvrti klub iz Primere koji je obezbedio mesto u grupnoj fazi Lige šampiona je Sevilja. Pravo da se takmiče među elitom, igrači kluba iz Andaluzije stekli su osvojivši Ligu Evrope (drugi put uzastopno, a četvrti ukupno).

Sevilja je ostala bez sjajnog napadača Karlosa Bake (Milan) i veziste Vidala (Barselona), ali su, bar po imenima, stigla najzvučnija pojačanja - Kakuta (Čelsi), Kron-Deli (Selta), Ćiro Imobile (Borusija Dortmund) i igrač kojeg je želelo "pola Evrope" - Jevgen Konopljanka (Dnjepar).

Sastav Unaija Emerija pokazao je protiv Barselone, u meču Superkupa Evrope, da poseduje sjajan karakter i borbeni duh, pošto je uspeo da izjednači posle 1:4, ali je ipak poražen golom u finišu drugog produžetka.

Sevilja se prethodnih godina specijalizovala za Ligu Evrope, pa će biti interesantno videti kako će se snaći u mnogo jačoj konkurenciji Lige šampiona.

Valensija se prošle sezone vratila na veliku scenu, pošto je zahvaljujući četvrtom mestu izborila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Do grupe faze, međutim, moraće da preskoči veoma tešku prepreku – Monako, ali je na dobrom putu da to učini jer je slavila 3:1 na Mestalji.

Svesni da su formirali snažan tim, "slepi miševi" su bili rešeni da ga i zadrže, pa su otkupili igrače Benfike koji su bili tu na pozajmici - Žoaa Kansela, Andrea Gomeša i Rodriga Morena, a najveće pojačanje zapravo je povratak napadača Alvara Negreda iz Mančester sitija, koji je takođe prošlu sezonu igrao kao pozajmljen igrač. Trebalo je, doduše, izdvojiti 27 miliona evra da bi ponovo bio u vlasništvu Valensije.

Posle 30 godina "suše" na domaćem terenu, fudbaleri Atletik Bilbaa konačno su osvojili neki domaći trofej. Učinili su to protiv favorizovane Barselone u dvomeču Superkupa Španije. Na spektakularan način pobedili su 4:0 pred svojim navijačima, a na Kamp Nou je bilo dovoljnih 1:1.

Ekipa poznata po tome što za nju nastupaju samo igrači Baskijskog porekla, pokazala je da će i ove sezone biti "tvrd orah". U prvom meču sa Kataloncima demonstriran je ubojit napad, koji koristi svaku priliku za gol, a u drugom disciplinovana i maksimalno koncentrisana odbrana od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka (gol koji su primili bio je trenutak inspiracije Andresa Inijeste da krene u solo-prodor sa svoje polovine i Luisa Suareza da grudima proigra Lea Mesija, a ne posledica greške Atletikove odbrane).

Prvih nekoliko meseci trener Ernesto Valverde zbog povrede neće moći da računa na supertalentovanog 22-godišnjaka, Ikera Munaina, ali je iskusni Aric Aduriz (34) sa četiri pogotka u dvomeču protiv Barselone pokazao da veoma motivisan ulazi u nove izazove, verovatno i njegovu poslednju sezonu na vrhunskom nivou.

Što se tiče srednjeg i donjeg dela tabele, po običaju, rasplet se neće znati do poslednjeg kola i nezahvalno ga je prognozirati. Podsetićemo samo da ove sezone neće biti debitanata u Primeri, a povratnici u najviši rang španskog fudbala su Betis (posle godinu dana pauze), Sporting Hihon (posle tri godine) i Las Palmas (posle 13 godina odsustva iz društva najboljih).

Iz lige su ispali Almerija, Kordoba i Elče, koji je izbačen administrativnim putem zbog finansijskih problema, pa je njegovo mesto zauzeo Eibar, osamnaestoplasirani tim prošle sezone.

Real – Barsa u novembru

Predstojeća sezona Primere trajaće do 15. maja 2016, a počela je večeras, utakmicom Malaga - Sevilja. U okviru 1. kola, u subotu će se sastati Espanjol - Hetafe (18.30), Deportivo - Real Sosijedad (18.30), Atletiko Madrid - Las Palmas (20.30) i Rajo Valjekano - Valensija (22.30). U nedelju igraju Atletik Bilbao - Barselona (18.30), Sporting Hihon - Real Madrid (20.30), Levante - Selta (22.30) i Betis - Viljareal (22.30). Poslednji meč prve runde je u ponedeljak, Granada - Eibar (20.30). Prvi veliki derbi igraće se u 3. kolu, 22. avgusta, kada će u Madridu snage odmeriti Atletiko i Barselona. Gradski derbi Madrida, Atletiko - Real, gledaćemo u 7. kolu (4. oktobra), a prvi "El klasiko" u sezoni je u 12. kolu, 22. novembra, u Madridu.

Srbi u tri kluba

U sezoni 2015/2016. od srpskih fudbalera u Primeri će igrati njih petorica - tandem Viljareala Antonio Rukavina - Aleksandar Pantić, tandem Selte Nemanja Radoja - Dejan Dražić i Srđan Babić (Real Sosijedad). Postoji, ipak, mogućnost da neki od njih do kraja prelaznog odu na pozajmicu. Od 20 trenera u najjačem rangu španskog fudbala, samo četvorica su stranci - Argentinci Dijego Simeone (Atletiko Madrid) i Eduardo Berizo (Selta), Škot Dejvid Mojes (Real Sosijedad) i Portugalac Nuno Espirito Santo (Valensija). Tokom leta samo tri kluba napravili su promene na klupama. Real je umesto Karla Anćelotija doveo Rafu Beniteza, Hetafe je Pabla Franka zamenio Franom Eskribom, dok je Eibar sporazumno raskinuo ugovor sa Gaizkom Garitanom i angažovao Hosea Luza Mendilibara.

Komentari / 0

Ostavite komentar