Порча и Икановић стоје иза "Вијести умета"

Иза исламистичко-милитантног портала "Вијести умета" стоје финансијери сарајевски хафиз и шеф вехабијске заједнице у Бечу Мухамед Порча и терориста Бајро Икановић из Хаџића, који се налази у Сирији, пише данашњи "Глас Српске".

Босна и Херцеговина 21.08.2015 | 11:55
Порча и Икановић стоје иза "Вијести умета"

"Портал и послије дугог затамњења функционише из БиХ са адресе на домену wордпресс.цом . Уредништво тврди да се вијести путем овог портала емитују из `Исламске државе` јер они БиХ већ сматрају `Исламском државом`", каже саговорник листа близак безбједносним агенцијама.

Портал "Вијести умета" годинама објављује поруке, пријетње и најаве терористичке организације "Исламска држава", а након што је прошле седмице оборен, отворен је портал "Сабља истине".

Након што је и он блокиран, "Вијести умета" почеле су емитовање са адресе на домену wордпресс.цом .

Саговорник листа наводи да се они региструју путем пиратског претраживача ТОР, који им даје лажну адресу емитовања, те да тако могу, на примјер, емитовати вијести и из Бањалуке, а да лажна адреса гласи, рецимо, на некоме у Саудијској Арабији или Санџаку.

Он каже да безбједносним структурама у БиХ никакав проблем није да затамне, оборе такве портале, али да је то овог пута урадила Хрватска обавјештајна служба након што су припадници "Исламске државе" убили хрватског држављанина Томислава Салопека, а портал "Вијести умета" то дочекао слављенички.

Саговорник листа истиче да Министарство безбједности БиХ, када је ријеч о том питању, за сада, не ради ништа.

Према његовим ријечима, "Пут вјерника" је гласило фронта "Ал нусра", односно "Ал каиде", која је на Блиском истоку у сукобу са "Исламском државом".

Оснивач, власник и финансијер "Пута вјерника" је оснивач вехабијске заједнице у Горњој Маочи Нусрет Имамовић који ратује у Сирији, а главни уредник портала је његов брат Елдин, тврди овај саговорник.

Он додаје и да је сукоб "Ал каиде" и "Исламске државе" пренесен и у БиХ и да се то најбоље може видјети по "ратовању" уредништва најрадикалнијих исламистичких портала.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јок

21.08.2015 13:44

Ја се не бринем.Министар Мектиц има да их среди ко оне из Потоцара!

ОДГОВОРИТЕ