Индекс: Како је НДХ протјерала ћирилицу

Хрватски портал Индекс.хр објавио је изводе из основних закона Независне Државе Хрватске из 1941. године којима је забрањена употреба ћирилице.

Регион 20.08.2015 | 22:00
Индекс: Како је НДХ протјерала ћирилицу

У тексту под насловом “вратимо се у 2015. годину“, загребачки портал пише о томе да је ћирилица забрањена 25. априла, двије недјеље по успостављању НДХ.

“На подручју Независне Државе Хрватске забрањује се употреба ћирилице“, наводи се у ставу један Законске одбредбе о забрани ћирилце коју је потписао Анте Павелић.

Индекс такође цитира наредбу за припаднике Министарства унутрашњих послова коју је потписао министар Андрија Артуковић.

“Забрањена је свака употреба ћирилице на цијелом подручју НДХ. То се односи на цијело пословање свих државних и самоуправних тела, на канцеларије јавног поретка, на трговинске и њима сличне књиге, на дописе, као и на све јавне натписе“, писало је у наредби.

За кршење наредбе била је прописана новчана казна и мјесец дана затвора.

“Према томе наређујем да се на цијелом подручју НДХ одмах обустави свака употреба ћирилице у јавном и приватном животу. Свако штампање било каквих књига ћирилицом је забрањено, сви јавни написи писани ћирилицом морају се неодложно, у року од три дана скинути“, навео је Артуковић.

Поред забране ћирилице донете су и Законске одбредбе о расној припадности, односно одредба о заштити народне и аријске културе хрватског народа, као и она о заштити аријске крви и части хрватског народа.

Индекс напомиње да су ови закони представљали основне законе НДХ.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

21.08.2015 01:07

Моземо само залити за пропустеним 91 да не наплатимо дугове 41_45

ОДГОВОРИТЕ