Indeks: Kako je NDH protjerala ćirilicu

Hrvatski portal Indeks.hr objavio je izvode iz osnovnih zakona Nezavisne Države Hrvatske iz 1941. godine kojima je zabranjena upotreba ćirilice.

Region 20.08.2015 | 22:00
Indeks: Kako je NDH protjerala ćirilicu

U tekstu pod naslovom “vratimo se u 2015. godinu“, zagrebački portal piše o tome da je ćirilica zabranjena 25. aprila, dvije nedjelje po uspostavljanju NDH.

“Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice“, navodi se u stavu jedan Zakonske odbredbe o zabrani ćirilce koju je potpisao Ante Pavelić.

Indeks takođe citira naredbu za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koju je potpisao ministar Andrija Artuković.

“Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području NDH. To se odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na kancelarije javnog poretka, na trgovinske i njima slične knjige, na dopise, kao i na sve javne natpise“, pisalo je u naredbi.

Za kršenje naredbe bila je propisana novčana kazna i mjesec dana zatvora.

“Prema tome naređujem da se na cijelom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje bilo kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno, svi javni napisi pisani ćirilicom moraju se neodložno, u roku od tri dana skinuti“, naveo je Artuković.

Pored zabrane ćirilice donete su i Zakonske odbredbe o rasnoj pripadnosti, odnosno odredba o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda, kao i ona o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda.

Indeks napominje da su ovi zakoni predstavljali osnovne zakone NDH.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

4s

21.08.2015 01:07

Mozemo samo zaliti za propustenim 91 da ne naplatimo dugove 41_45

ODGOVORITE