ДоИијали: Тачија и сараднике чека затвор!

Специјални суд за ратне злочине ОВК прикупља доказе против бивших премијера, као и неколико косовских функционера и посланика, укључујући и брата Рамуша Харадинаја Даута.

Регион 20.08.2015 | 22:48
ДоИијали: Тачија и сараднике чека затвор!

Специјални суд за ратне злочине ОВК и истражни полицајци с Косова прикупљају доказе против Хашима Тачија, министра спољних послова и заменика премијера самопрокламоване владе Косова, као и против неколико бивших и актуелних косовских функционера и посланика, пише приштински дневник Бота сот.

Овај лист је на насловној страни објавио фотографије бивших припадника ОВК које би, како наводе, Специјални суд могао оптужити за злочине.

На фотографијама се, поред Тачија, налазе и председник и потпредседник парламента Косова Кадри Весели и Џавит Халити, бивши премијер и главни командант ОВК Агим Чеку, посланици у парламенту Косова Шаип Муја, Даут Харадинај, брат Рамуша Харадинаја, Азем Суља, Фатмир Љимај, Лахи Брахимај, као и бивши командант ОВК од 1997. до 1999. године Бислим Зирапи.

У тексту с насловом „Команданте рата ће истражити и њихови саборци“ дневник Бота сот наводи и да Специјалном суду почињу да се прикључују истражни полицајци Косова. Ови полицајци, наводно, како пише овај лист, стрепе од тога да се придруже међународној екипи јер се плаше да ће у Приштини бити оптужени за истрагу против својих пријатеља и сабораца.

Пре три месеца су ме звали и рекли да желе да будем истражилац - поручио је наводно за Бота сот пре три месеца један од полицајаца који је позван да учествује у истрази.

Иначе, како сазнаје портал Спутник Србија, убиство 14 српских жетелаца цивила, 23. јула 1999. године у Старом Грацком, могло би да буде први случај пред Специјалним судом за злочине ОВК. За овај злочин, како пишу, одговоран је огранак ОВК Фортуна. Подсетимо, раније се спекулисало да ће се пред ових судом наћи предмети у вези са трговином органима, отмицама, убиствима српског и неалбанског становништва, као и с прањем пара.

Формирање суда се већ извесно време пролонгира, а последњи пут пре неколико дана посланици опозиције су затражили да Уставни суд да оцену уставности одлуке о формирању Специјалног суда. Најгласнији су били посланици Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, а управо ће се његов рођени брат, Даут, како пише Бота сот, наћи на удару новооформљене институције.

Петрит Селими, заменик министра спољних послова Косова и најближи сарадник Хашима Тачија, ове наводе није желео да коментарише.

Медијске спекулације балканских таблоида нису основа ни за правду ни за неки озбиљан разговор с новинарима, кратко је Селими прокоментарисао за Курир, док је Тачи својевремено рекао да нема чега да се плаши, а да су приче о његовој умешаности у трговину органима чиста фантазија!

То с трговином органа је чиста фантазија. Производ пропаганде наших непријатеља, који се баве клеветама откад су изгубили рат. Верујем у истину - казао је он.

Иако Тачи у најмању руку сноси политичку одговорност, политички аналитичар Душан Јањић сумња да ће актуелни шеф дипломатије Косова одговарати за злодела ОВК.

Хашим Тачи је сам пред изборе 2014. потписао изјаву да ће се одазвати суду уколико буде позван. Његова позиција је била таква да је он имао политичку одговорност. Он није био командант, он је био политички комесар и не верујем да ће њему Суд судити. Није немогуће да он буде позван у својству сведока, и да се због тога појави у Суду, али не верујем да може бити окривљени - наводи Јањић.

Извор: Курир

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВОЈВОДА

20.08.2015 13:15

Значи госн Јањићу да само за Србе вреди политичка одговорност. Па што међународни хохштаплери осудише Момчила Крајишника. Колико се сећам ни он није био командант, а да не помињемо Шешеља и (његов) вербални деликт коме су се смејали западни пробисвети у Брозово време. Хм, госн Јањићу. Да ти ниси можда звездаш? Или за кога већ навијаш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. Микић

20.08.2015 16:49

Знајући досадашњи рад међународних организација сумњам да ће Суд било кога од Шиптара осудити за његове злочине. Врана врани очи не вади!

Name

Стрелац

20.08.2015 14:11

Никад није исло- " зло цинити а добру се надати"! Заиграт це мецка и пред васим вратима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумња

20.08.2015 21:39

Ма какав затвор, провешће се истрага подићи оптужница и наравно ослободити кривице због недостатка доказа. Па ово је игра за малу дјецу. Неће американци окривити ни једног ,,важног,, шиптара, ако и буде који кажњен биће некаква јајара да се само оправда рад суда.

ОДГОВОРИТЕ