Смак свијета - "Мујо у Њемачку" - или не?

Немачка је постала топ дестинација за тражиоце азила који беже од рата и прогона, али и за оне из земаља Југоисточне Европи, укључујући Албанију, Србију и Косово где нема оружаних сукоба и чији захтеви немају шансе да буду позитивно решени, изјавио је данас министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.

Регион 20.08.2015 | 07:20
Смак свијета - "Мујо у Њемачку" - или не?

Европска комисија би требало да делује против држава чланица ЕУ које не извршавају своје обавезе. Овакав развој ситуације је изазов за све нас, рекао је Мезијер и објавио да Берлин рачуна да ће ове године у Немачкој око 800.000 људи затражити азил, што је највећа навала азиланата у историји Савезне Републике Немачке.

Међутим, значајан број захтева за азил стиже са Балкана, што се показало као најконтроверзније, навео је Мезијер и поновио прошлонедељну примедбу да је "неприхватљиво да је 40 одсто тражилаца азила у Немачкој са Балкана", пренела је агенција АФП.

Они ће морати да напусте нашу земљу, јасан је немачки министар.

Немачка је пре неколико дана почела са емитовањем прилога на телевизијама земља Балкана у којима позива људе да остану код куће, наглашавајући да уколико оду из својих земаља из економских разлога - немају, готово никакве шансе, да добију политички азил у Немачкој.

С друге стране немачки политичари такође траже да се убрза процес одговора тражиоцима азила са Балкана уз евентуалну депортацију, у најкраћем временском року, наводи АФП.

Немачка влада рачуна да ће ове године у Немачкој око 800.000 људи затражити азил, саопштио је министар и кориговао раније владине процене да би та бројка могла бити око 450.000 људи.

Мезијер је рекао да би то могла бити највећа навала азиланата у историји Савезне Републике Немачке и "изазов за све нас".

Он је рекао да Немачка тим развојем ситуације није оптерећена и да се земља мора прилагодити великом броју избеглица.

Сваки избеглица која дође у Немачку мора бити прихваћен честито и сигурно, рекао је Де Мезијер, преносе немачки медији.

Број захтева за азил у августу је достигао 50.000, навео је министар и оценио да је то драматичан тренд.

Између јануара и јула ове године азил у Немачкој је затражио 218.221 мигрант, што је повећање од 125 одсто у односу на исти период 2014.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гастос

20.08.2015 07:31

Како је мени познато (зивим у Њемацкој), тразиоце за азил су из Србије, Косова и Македоније, претезно Роми. А само мали број из БиХ. Није "Мујо у Њемацку" него "Дусан или Милос у Њемацку".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста

20.08.2015 09:13

Не забусавај просла је пауза...лопату у схаке и убацуј у мјесалицу... 3 па 1

Name

гастарбеитер

20.08.2015 20:23

Хвала Богу да се и томе стане у крај, То је срамота за све прдставнике Владе кад Народ мора да трази посла и да га други искористава а наса Господа проповједа сваки Дан како су успјесни и да иде набоље али су сигурно замјенили Правац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре доста

20.08.2015 21:58

није мјесалица него Ауто индустрија .Плата 3000 еура нето .Није лосе зар не