Алергија вреба из шампона и крема

Због превише конзерванса, недостатка декларације или истеклог рока трајања инспектори су уништили 1.120 литара водице за испирање уста, те више од 44.000 комада разних дезодоранса, шампона, крема и сличне козметике.

Република Српска 19.08.2015 | 13:59
Алергија вреба из шампона и крема

Подаци су ово Инспектората Републике Српске за прву половину ове године, а производи су контролисани приликом увоза, али и продаје на тржишту Српске. У првих шест мјесеци здравствени инспектори републичке инспекције су у спољнотрговинском промету узели 387 узорака производа опште намјене, а од тога су се 83 узорка односила на козметику.

- Једна пошиљка 1.120 литара течности за испирање уста је садржавала недозвољену количину конзерванса - рекли су у Инспекторату и додали да је сва количина водице пристигла из Шведске уништена.

Безбједност козметичких производа на тржишту РС контролисали су локални инспектори, а у првом полугодишту 2015. године уништено је 44.187 комада разних производа.

- У питању су били шампони, купке, креме, дезодоранси, лосиони, боје и лакови за косу, пасте за зубе и слично. Уништени су због недостатка декларације или истеклог рока трајања - истакли су у републичкој инспекцији.

Специјалиста дерматовенеролог у Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука Јагода Балабан поручује да је важно водити рачуна о томе гдје се купује козметика.

- Препоручује се куповина у боље опремљеним радњама, никако на пијацама и сличним мјестима, а треба пазити и на рок трајања козметичких производа - истакла је Балабанова.

Према њеним ријечима алергија на козметику је чест проблем, а манифестује се као иритација, копривњача, флеке на кожи, оштећење нокта, оштећење длаке и слично.

Она је навела да се сматра да пет одсто свих позитивних алерго тестова чине алергени из козметике.

- Најчешће потичу из средстава за његу коже, косе, шминке и ноктију, па су тако и алергије чешће код жена - рекла је Јагода Балабан.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маноела

04.12.2018 19:24

Постована, како ријесити флеке на лицу сто су узрок алергије од сампона и гела за тусирање.Дерматолог ми је преписао крему али слабо помазе.

ОДГОВОРИТЕ