Alergija vreba iz šampona i krema

Zbog previše konzervansa, nedostatka deklaracije ili isteklog roka trajanja inspektori su uništili 1.120 litara vodice za ispiranje usta, te više od 44.000 komada raznih dezodoransa, šampona, krema i slične kozmetike.

Republika Srpska 19.08.2015 | 13:59
Alergija vreba iz šampona i krema

Podaci su ovo Inspektorata Republike Srpske za prvu polovinu ove godine, a proizvodi su kontrolisani prilikom uvoza, ali i prodaje na tržištu Srpske. U prvih šest mjeseci zdravstveni inspektori republičke inspekcije su u spoljnotrgovinskom prometu uzeli 387 uzoraka proizvoda opšte namjene, a od toga su se 83 uzorka odnosila na kozmetiku.

- Jedna pošiljka 1.120 litara tečnosti za ispiranje usta je sadržavala nedozvoljenu količinu konzervansa - rekli su u Inspektoratu i dodali da je sva količina vodice pristigla iz Švedske uništena.

Bezbjednost kozmetičkih proizvoda na tržištu RS kontrolisali su lokalni inspektori, a u prvom polugodištu 2015. godine uništeno je 44.187 komada raznih proizvoda.

- U pitanju su bili šamponi, kupke, kreme, dezodoransi, losioni, boje i lakovi za kosu, paste za zube i slično. Uništeni su zbog nedostatka deklaracije ili isteklog roka trajanja - istakli su u republičkoj inspekciji.

Specijalista dermatovenerolog u Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka Jagoda Balaban poručuje da je važno voditi računa o tome gdje se kupuje kozmetika.

- Preporučuje se kupovina u bolje opremljenim radnjama, nikako na pijacama i sličnim mjestima, a treba paziti i na rok trajanja kozmetičkih proizvoda - istakla je Balabanova.

Prema njenim riječima alergija na kozmetiku je čest problem, a manifestuje se kao iritacija, koprivnjača, fleke na koži, oštećenje nokta, oštećenje dlake i slično.

Ona je navela da se smatra da pet odsto svih pozitivnih alergo testova čine alergeni iz kozmetike.

- Najčešće potiču iz sredstava za njegu kože, kose, šminke i noktiju, pa su tako i alergije češće kod žena - rekla je Jagoda Balaban.

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Manoela

04.12.2018 19:24

Postovana, kako rijesiti fleke na licu sto su uzrok alergije od sampona i gela za tusiranje.Dermatolog mi je prepisao kremu ali slabo pomaze.

ODGOVORITE