Бесплатан превоз за све који читају књигу

Румунски Клуж Напоки први је град у свијету који је омогућио бесплатни градски превоз свима који читају књигу у аутобусу. Иницијативу је покренуо млади Румун Виктор Мирон, у намјери да подстакне људе да више читају књиге док се возе у јавном превозу.

Свијет 19.08.2015 | 11:59
Бесплатан превоз за све који читају књигу

Он је иницијативу поднио општинским властима прошле године која је усвојена у јуну ове године када су током неколико дана путници са књигама у рукама могли бесплатно да се возе у граду, пише "Борд панда" (Боред панда).

Мирон је сличну акцију организовао и почетком прошле године, када је уочивши да људи добро реагују на попусте, градској скупштини Клужа предложио да прве недјеље сваког мјесеца људи који читају књигу током вожње аутобусом путују бесплатно.

Након што су власти прихватили концепт, већ првог дана Сајма књига више од 1.200 људи путовало је бесплатно.

Виктор Мирон залагао се и за друге кампање у којима је промовисао читање. Једна од њих је пројекат "букфејс", који подразумијева да сви људи који као профилне фотографије на "Фејсбуку" имају књиге, добијају најразличитије попусте у књижарама.

Према истраживању румунског Института за социологију, 22 одсто младих Румуна не чита ниједну књигу, док један од петоро младих чита само једну књигу годишње.

Клуж Напоки налази се у средишњем дијелу Румуније и са више од 300.000 становника други је по величини румунски и највећи град у покрајини Трансилванија.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар