Огрев прескуп: За дрва дају и кола и козу

Поскупео огрев у Српској, па грађани нуде све и свашта да би обезбедили овај енергент за зиму. Просечном домаћинству треба око десет метара кубних, што кошта чак 750 марака.

Република Српска 19.08.2015 | 07:44
Огрев прескуп: За дрва дају и кола и козу

ОДМАХ по повратку са годишњих одмора, грађане Српске дочекало је ново поскупљење - метар кубног дрвета поскупео је са 60 на 65 марака, што је додатни удар на кућне буџете пред јесен, јер домаћинства, у просеку, купују по десет метара кубних дрвета за шта је сада потребно издвојити 700 марака!

До пре месец дана дрва су коштала од 55 до 60 марака по метру кубном, а нову цену препродавци правдају недостатком дрвета и све оштријим инспекцијским контролама.

- Комшија је у јуну букву плаћао по 60 КМ, а ја сам био приморан да је сада купим по 65 КМ. За 20 метара кубних морао сам да избројим чак 1.300 КМ, што су готово две моје плате - жали нам се купац дрва Симо Бабић из бањалучког насеља Лазарево.

Препродавац дрва Ненад Р. каже, за "Новости", да је поскупљење неминовно због недостатка дрва и појачаних инспекцијских контрола.

- Верујте, ни ми не зарадимо много. Много пута се камион заглави у шуми, кварови су све чешћи, одржавање камиона је прескупо. Некад по тури зарадимо око 200 КМ - каже Ненад.

Он додаје да препродавци имају проблема са наплатом, јер многи грађани због немаштине траже отплату дрва на неколико рата.

- Неколико пута сам на наплату чекао пуну годину, а некад ми се десило да су ме људи преварили и никад ми нису ни платили - каже он.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже, за "Новости", да је просечном домаћинству потребно око 750 КМ за дрва по сезони:

- Цена дрва се креће од 55 до 65 КМ по метру кубном, зависно од периода куповине. Цена расте како се примичу јесен и зима, јер тада расте и потражња.

Због малих примања, многи грађани на разне начине покушавају да се домогну дрва за огрев. Од препродавца дрва сазнајемо да су им купци у замену за дрва нудили чак и "голфа двојку"!

Људи на интернет огласима за дрва нуде и ракију, сено, косачице, алате, грађевинске блокове, па чак и стоку.

- Може ли замена за домаћу ракију, квалитетну, од шљива из мог шљивика - само је једно од питања у огласима којима се продају дрва на интернету.

Један од купаца понудио је трговцу две козе, а други је, пак, како би свом домаћинству обезбедио топле просторије током зиме, покушао да за дрва замени сено које има. Петровић каже да је "трампа" робом све чешћа појава у РС, посебно на селу.

- Људи у приградским насељима и на селу имају храну, њихова егзистенција није угрожена, али углавном им фали новац, па су приморани да до дрва и осталих ствари долазе трампом. Углавном нуде ракију, јер ње највише имају - казао је он.

(Вечерње новости)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ацо

19.08.2015 06:15

Ето насега пута у Европу којим нас воде, вратисе нас у средњи вијек купује се трампом, нека нека бице јос горе када на снагу ступи Yакон о раду и када смање плате и пензије, а народ нека гласа и србује и радује се референдуму, ха,ха,како смо ми наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ацо

19.08.2015 07:47

Ста предлазес Ацо???????????

Name

Пера лозач

19.08.2015 06:40

Кукурузовина, слама и пиљотина поскупили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник.

19.08.2015 10:19

ГОЛИ ЖИВОТ.

Name

гастарбеитер

19.08.2015 12:19

Како да су дрва скупа? Насе шумарство даје сировину посто ко хоце и мој приједлог је да се цекици од сумаре депонирају у кафанама и да свак мозе узме кад ко хоце јер они које плате за своју суму опет им не мозес помоци да презиве и да су без губитка.

ОДГОВОРИТЕ