Самит у Бечу о будућности Балкана

Више од 30 представника влада земаља западног Балкана, ЕУ, Њемачке и Аустрије разговараће 27. августа у Бечу о будућности балканског региона, а тај самит ће бити у знаку проблема таласа азиланата у и изван граница Европе, док ће у центру пажње бити Србија, оцјењује аустријска АПА.

Свијет 18.08.2015 | 11:45
Самит у Бечу о будућности Балкана

Спор око границе званично, дан уочи конференције, желе да окончају Црна Гора и БиХ, које ће у присуству предсједника Аустрије Хајнца Фишера потписати споразум о граници, наводи ова агенција.

У жижи пажње конференције биће Србија, која је протеклих мјесеци постала главна транзитна земља за азиланте који преко Грчке покушавају да уђу у ЕУ, али и због тога што њени држављани у Њемачкој представљају четврту највећу групу подносилаца молби за добијање азила, чему њемачка власт жели да стане на пут.

Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц најавио је да ће актуелна тема таласа избјеглица, посебно када је ријеч о балканској рути, имати сигурно важну улогу на скупу, а друга тема биће постепено рјешење међудржавних конфликата, као и још једном подвлачење европске перспективе региона.

Дан уочи самита, наводи АПА, биће одржан форум о цивилном друштву на западном Балкану, којем ће присуствовати Курц, европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан и српски премијер Александар Вучић као и његов албански колега Еди Рама и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Политичари са Балкана и ЕУ завршиће дан спортски, када ће пријатељску утакмицу на стадиону бечке "Аустрије" одиграти екипе "Будућност-ЕУ", чији ће дрес носити, између осталих, Вучић, Рама, шеф дипломатије Косова Хашим Тачи, Македоније Никола Попоски, против "ЕУ" чије боје ће носити Курц, Хан, министар привреде Словеније Здравко Почивалшек.

Скуп се одржава у оквиру Берлинског процеса који је прошле године иницирала њемачки канцелар Ангела Меркел у циљу подстицања европске интеграције западног Балкана, преносе београдски медији.

Свој долазак најавили су премијери, министри спољних послова и привреде земаља западног Балкана, шефа европске дипломатије Федерика Могерини, потпредсједник Европске комисије и комесар за енергетику Марош Сефчович, као и европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар