Резултати пописа до краја године?

Централни пописни биро БиХ почетком септембра одржаће сједницу и покушати договорити методологију обраде података пописа становништва у БиХ, а уколико дође до договора, крајем 2015. могли би напокон бити објављени први званични резултати пописа, које грађани чекају још од октобра 2013. године.

Босна и Херцеговина 18.08.2015 | 09:04
Резултати пописа до краја године?

Постизање договора о попису једна је од обавеза и из Реформске агенде, коју су сви нивои власти потписали прије око мјесец дана, а у којој, између осталог, пише да ће "бити дата пуна подршка за успјешну реализацију активности у вези са спровођењем пописа становништва".

Према незваничним информацијама, договор о попису у септембру је све извјеснији, јер су се власти у БиХ, потписујући Реформску агенду, практично обавезале да ће постићи договор, а недавно је и Савјет министара БиХ именовао Адила Османовића, министра цивилних послова БиХ, за координатора за попис у БиХ, који треба за исти сто поново да окупи представнике ентитетских статистичких агенција.

"База за обраду сирових података је спремна и само треба примијенити правила о којима се морају договорити чланови Централног пописног бироа. Уколико тај договор буде постигнут у септембру, до краја године могуће је објавити одређене коначне податке", казала је Мирсада Адембеговић, потпарол Агенције за статистику БиХ.

Подсјећања ради, суштина због које нема договора о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ је у томе што РС и ФБиХ различито гледају на то ко је резидентни, односно стални становник БиХ.

РС тражи да се резидентно становништво изводи на основу питања о мјесту школовања и рада, док ФБиХ сматра да стално становништво БиХ треба изводити на основу питања о мјесту сталног или привременог становања, разлозима и дужини одсуства, учесталости враћања у мјесто сталног становања итд.

Уколико би били прихваћени захтјеви РС, стални број становника од укупно пописаних 3.791.662 био би за око 300.000 мањи, јер у стално становништво не би ушли сви они који практично живе и раде ван БиХ, а у њој су рођени и ту само проводе годишњи одмор.

"Засад још нема договора. На сједници Централног пописног бироа, коју очекујемо у септембру, видјећемо да ли ће бити ревидиран већ раније предложени програм о којем није био постигнут договор. Очекујемо нови приједлог и оно што РС тражи јесте да буду испоштовани закон и методологија, јер само на тај начин могуће је постићи договор", рекла је јуче Радмила Чичковић, директорка Републичког завода за статистику РС.

Посљедња сједница Централног пописног бироа одржана је крајем маја ове године и тада није било договора о јединственом програму, који је предложила Агенција за статистику БиХ, јер нису били уважени ставови РС.

Иначе, попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ одржан је од 1. до 15. октобра 2013. године и до дан-данас нису објављени званични подаци. Први прелиминарни резултати објављени су почетком новембра исте године и показали су у БиХ пописане 3.791.662 особе, од чега у ФБиХ 2.371.603, у РС 1.326.991 и у дистрикту Брчко 93.028 особа.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

18.08.2015 07:46

Који црни резултали после двије године!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

18.08.2015 10:39

Па ако заврсе како це да примају добру плату, а нистада не раде.

Name

ИТ

18.08.2015 09:17

Дајте приступ бази сирових података на wебу, и до коначног договора омогућите обје методологије за приказ резултата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

18.08.2015 09:44

Дајте коначно податке пописа а не да се "договарају"

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

18.08.2015 10:17

Ит. Браво. дајте на увид и обицном цовјеку ста висе муљате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фаул

18.08.2015 10:51

Вјероватно 2021., ко дочека нек пренесе другима

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

18.08.2015 11:27

Кини је требало сест месеци да заврси. Овде то неко други диктира и прави глупост а власт то подрзава

ОДГОВОРИТЕ