Rezultati popisa do kraja godine?

Centralni popisni biro BiH početkom septembra održaće sjednicu i pokušati dogovoriti metodologiju obrade podataka popisa stanovništva u BiH, a ukoliko dođe do dogovora, krajem 2015. mogli bi napokon biti objavljeni prvi zvanični rezultati popisa, koje građani čekaju još od oktobra 2013. godine.

Bosna i Hercegovina 18.08.2015 | 09:04
Rezultati popisa do kraja godine?

Postizanje dogovora o popisu jedna je od obaveza i iz Reformske agende, koju su svi nivoi vlasti potpisali prije oko mjesec dana, a u kojoj, između ostalog, piše da će "biti data puna podrška za uspješnu realizaciju aktivnosti u vezi sa sprovođenjem popisa stanovništva".

Prema nezvaničnim informacijama, dogovor o popisu u septembru je sve izvjesniji, jer su se vlasti u BiH, potpisujući Reformsku agendu, praktično obavezale da će postići dogovor, a nedavno je i Savjet ministara BiH imenovao Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH, za koordinatora za popis u BiH, koji treba za isti sto ponovo da okupi predstavnike entitetskih statističkih agencija.

"Baza za obradu sirovih podataka je spremna i samo treba primijeniti pravila o kojima se moraju dogovoriti članovi Centralnog popisnog biroa. Ukoliko taj dogovor bude postignut u septembru, do kraja godine moguće je objaviti određene konačne podatke", kazala je Mirsada Adembegović, potparol Agencije za statistiku BiH.

Podsjećanja radi, suština zbog koje nema dogovora o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH je u tome što RS i FBiH različito gledaju na to ko je rezidentni, odnosno stalni stanovnik BiH.

RS traži da se rezidentno stanovništvo izvodi na osnovu pitanja o mjestu školovanja i rada, dok FBiH smatra da stalno stanovništvo BiH treba izvoditi na osnovu pitanja o mjestu stalnog ili privremenog stanovanja, razlozima i dužini odsustva, učestalosti vraćanja u mjesto stalnog stanovanja itd.

Ukoliko bi bili prihvaćeni zahtjevi RS, stalni broj stanovnika od ukupno popisanih 3.791.662 bio bi za oko 300.000 manji, jer u stalno stanovništvo ne bi ušli svi oni koji praktično žive i rade van BiH, a u njoj su rođeni i tu samo provode godišnji odmor.

"Zasad još nema dogovora. Na sjednici Centralnog popisnog biroa, koju očekujemo u septembru, vidjećemo da li će biti revidiran već ranije predloženi program o kojem nije bio postignut dogovor. Očekujemo novi prijedlog i ono što RS traži jeste da budu ispoštovani zakon i metodologija, jer samo na taj način moguće je postići dogovor", rekla je juče Radmila Čičković, direktorka Republičkog zavoda za statistiku RS.

Posljednja sjednica Centralnog popisnog biroa održana je krajem maja ove godine i tada nije bilo dogovora o jedinstvenom programu, koji je predložila Agencija za statistiku BiH, jer nisu bili uvaženi stavovi RS.

Inače, popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine i do dan-danas nisu objavljeni zvanični podaci. Prvi preliminarni rezultati objavljeni su početkom novembra iste godine i pokazali su u BiH popisane 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u distriktu Brčko 93.028 osoba.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

18.08.2015 07:46

Koji crni rezultali posle dvije godine!?!?!?

ODGOVORITE
Name

pedja

18.08.2015 10:39

Pa ako zavrse kako ce da primaju dobru platu, a nistada ne rade.

Name

IT

18.08.2015 09:17

Dajte pristup bazi sirovih podataka na webu, i do konačnog dogovora omogućite obje metodologije za prikaz rezultata...

ODGOVORITE
Name

miki

18.08.2015 09:44

Dajte konačno podatke popisa a ne da se "dogovaraju"

ODGOVORITE
Name

boki

18.08.2015 10:17

It. Bravo. dajte na uvid i obicnom covjeku sta vise muljate.

ODGOVORITE
Name

Faul

18.08.2015 10:51

Vjerovatno 2021., ko dočeka nek prenese drugima

ODGOVORITE
Name

vuper

18.08.2015 11:27

Kini je trebalo sest meseci da zavrsi. Ovde to neko drugi diktira i pravi glupost a vlast to podrzava

ODGOVORITE