Европа пажљиво прати темпо реформи у Атини

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле поздравио је данас промјене у тону у преговорима са Грчком, али је упозорио да ће Европа “пажљиво пратити” темпо реформи у Атини.

Свијет 16.08.2015 | 18:40
Европа пажљиво прати темпо реформи у Атини

Уочи важног гласања у њемачком парламенту о одобравању трећег пакета за спасавање “у дугу заглибљеног, партнера еврозоне” – Грчке, Шојбле изашао са оптимистичном и помирљивом изјавом.

“Послије истински напорних преговора, они сада у Грчкој разумију да земља не може реално добити (помоћ) без далекосежних реформи”, рекао је Шојбле за лист Сонтаг.

Шојбле који се чврсто држао током тешких преговора са Атином, назвао је споразум министара финансија еврозоне, постигнут у петак у Бриселу, “одговорним” и “у складу са преузетим обавезама на самиту евра у јулу”, пренијела је агенција АФП.

Њемачки министар је навео да ће земље еврозоне сада пажљиво пратити како би се осигурало да се договор “реформе за узврат помоћ” спроводи “тачку по трачку” (у потпуности) од стране Атине.

“Увјерен сам у чињеницу да ћемо данас имати резултат. Ако данас не постигнемо договор, онда ћемо морати да одобримо кредит за премошћавање”, изјавио је Шојбле пре два дана, уочи тог састанка у Бриселу у петак.

Средства из потенцијалног кредита за премошћавање, Атина би требало да потроши на покривање рате дуга према Европској централној банци која 20. августа доспијева на наплату. Шојбле је, такође, нагласио да је неопходно учешће Међународног монетарног фонда (ММФ) у новом пакету помоћи, јер у супротном званични Берлин неће подржати план.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел ће тражити од “скептичних” немачких парламентараца да подрже 86 милијарди евра вредног пакета помоћи за спасавање Грчке у среду, упркос неизвесности око тога да ли ће ММФ се укључити у исти пакет помоћи Атини.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар