Evropa pažljivo prati tempo reformi u Atini

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble pozdravio je danas promjene u tonu u pregovorima sa Grčkom, ali je upozorio da će Evropa “pažljivo pratiti” tempo reformi u Atini.

Svijet 16.08.2015 | 18:40
Evropa pažljivo prati tempo reformi u Atini

Uoči važnog glasanja u njemačkom parlamentu o odobravanju trećeg paketa za spasavanje “u dugu zaglibljenog, partnera evrozone” – Grčke, Šojble izašao sa optimističnom i pomirljivom izjavom.

“Poslije istinski napornih pregovora, oni sada u Grčkoj razumiju da zemlja ne može realno dobiti (pomoć) bez dalekosežnih reformi”, rekao je Šojble za list Sontag.

Šojble koji se čvrsto držao tokom teških pregovora sa Atinom, nazvao je sporazum ministara finansija evrozone, postignut u petak u Briselu, “odgovornim” i “u skladu sa preuzetim obavezama na samitu evra u julu”, prenijela je agencija AFP.

Njemački ministar je naveo da će zemlje evrozone sada pažljivo pratiti kako bi se osiguralo da se dogovor “reforme za uzvrat pomoć” sprovodi “tačku po tračku” (u potpunosti) od strane Atine.

“Uvjeren sam u činjenicu da ćemo danas imati rezultat. Ako danas ne postignemo dogovor, onda ćemo morati da odobrimo kredit za premošćavanje”, izjavio je Šojble pre dva dana, uoči tog sastanka u Briselu u petak.

Sredstva iz potencijalnog kredita za premošćavanje, Atina bi trebalo da potroši na pokrivanje rate duga prema Evropskoj centralnoj banci koja 20. avgusta dospijeva na naplatu. Šojble je, takođe, naglasio da je neophodno učešće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom paketu pomoći, jer u suprotnom zvanični Berlin neće podržati plan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će tražiti od “skeptičnih” nemačkih parlamentaraca da podrže 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći za spasavanje Grčke u sredu, uprkos neizvesnosti oko toga da li će MMF se uključiti u isti paket pomoći Atini.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar