ЦИК нема директора, али зато има помоћнике!

Неколико шефова у секторима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ су на основу Правилника о организацији секретеријата комисије добили статус помоћника директора, чиме су добили и веће коефицијенте за обрачун плате, иако ЦИК нема директора, већ седам чланова Комисије који управљају институцијом.

Босна и Херцеговина 15.08.2015 | 13:15
ЦИК нема директора, али зато има помоћнике!

Наводи се то у извјештају о финансијској ревизији Централне изборне комисије за прошлу годину, а који је спровела Канцеларија за ревизију институција у БиХ.

Ревизоре је зачудило и то што су на овај правилник, који су оцијенили као недоречен, сагласност дали Министарство правде БиХ и Министарство финансија и трезора БиХ.

Иначе, када је у питању финансијски извјештај, ревизори сматрају како је он приказан фер и истинито, те да су трансакције и информације приказане у њему усклађене са законима и прописима.

Ипак, ревизоре су збуниле накнаде за прековремени рад и уговор о дјелу с већ запосленим људима, као и поједине јавне набавке.

Накнаде за прековремени рад, које су такође дефинисане наведеним правилником, исплаћиване су запосленима иако је због изборне године дошло до додатног ангажовања сарадника, док је опис прековремених послова уопштен.

Када су исплате на основу уговора о дјелу у питању, ревизори су уочили да су, поред сарадника који су били запослени у центру за бројање, биле исплаћене и стално запосленима, што се, како су навели, понавља сваке године.

Проблем су уочили и с папиром за штампање гласачких листића, који се из године у годину гомила у складишту, па се у њему тренутно налази чак 51 тона, док са друге стране трошкови за закуп нису занемариви.

Ревизори су замјерке имали и у процесу јавних набавки, а посебно када су у питању набавка возила и рачунара.

Рачунари су купљени без оперативног система, што је, како је закључено, само произвело додатни трошак, јер је било много јефтиније купити их као цјелину, а не раздвојено.

Посебан акценат стављен је на куповину аутомобила, што је ЦИК платио око 60.000 марака.

Увидом у техничку спецификацију возила, примјећује се да је иста прилично детаљно описана с тачно дефинисаним дијеловима жељене опреме, што може навести на сумњу да је уговорни орган прецизно наводио карактеристике, које описују набављено возило. У прилог томе је и податак да је до крајњег рока за доставу понуда само један понуђач доставио своју понуду у износу од 59.669 КМ, стоји у извјештају.

Из ЦИК-а су нам казали у петак како су ипак задовољни извјештајем ревизора. "Постоје скретања пажње на неке ситуације, као на примјер на исплате накнада за продужени рад и уговорима о дјелу, али наводимо чињеницу да је 2014. била изборна година и да је због повећане активности ЦИК-а постојала потреба за продуженим радом и склапањем уговора о дјелу", казала је Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ.

Како је рекла, код процедура јавних набавки се поштују законске норме те ће из ових, као и из ранијих извјештаја све препоруке и сугестије уважити.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јајара

15.08.2015 13:02

Крадите бре ово је дрзава гдје нико никог не ферма 2% јој сто нисам у некој институцији покро бих и намјестај и папир и све. Крадите бре све на ста налетите видис да нико не иде у затвор ни за милионе марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

15.08.2015 13:03

Незапамћена багра су ови друштвењаци који себи отимају колико им д**е зине!

ОДГОВОРИТЕ