Послије пола вијека застава САД на Куби

Амерички државни секретар Џон Кери допутоваће данас у посету Кубу како би поново подигао заставу на новоотвореној америчкој амбасди у Хавани, скинутој пре 54 године.

Свијет 14.08.2015 | 14:00
Послије пола вијека застава САД на Куби

Обични Кубанци ће се радовати, амерички бизнисмени ће правити контакте, а Кери ће разговарати са кубанским министром спољних послова, римокатоличким бискупом на Куби и пробраном групом дисидената, наводи АП.

После тога следи тежи део посла, подсећа агенција, додајући да ће се по одласку Керија дипломате које су преговарале о поновном отварњу амбасаде посветити новој фази детанта - ширењу економских веза имзеђу две земље и увођењу мера попут директних летова и поштанских линија.

Американци такође желе да реше питање имовине конфисковане после кубанске револуције док Куба има сопствене захтеве.

Бивши кубански лидер Фидел Кастро јуче је написао у колумни објављеној на његов рођендан да САД дугују острвској земљи "милионе долара" због штете причињене ембаргом.

Амерички председник Барак Обама и његов кубански колега Раул Кастро објавили су 17. децембра да ће поново успоставити дипломатске односе. Обама је је рекао да ће ублажити амерички трговински ембарго против Кубе низом извршних акција које ће Американцима омогућити да лакше путују на Кубу и тргују са све бројнијом класом приватних бизнисмена у тој земљи.


Куба данас тражи потпуно укидање ембарга и, како оцењује АП,  није одговорила на Обаминеакције мерама које би донеле добробит обичним Кубанцима, попут дозволе за јефтин увоз или извоз произвдода кубанских предузећа која хоће да послују са САД.

"Мислим да се овим завршава једна, а почиње друга фаза," рекао је Робет Муз, амерички адвокат специјализован за Кубу.

"Руковање, братске поруке и подизање заставе, завршва се 14. августа. Мислим да ће тада почети посебни разговори", поручио је Муз.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сарајлија

14.08.2015 12:40

Сад сте браћо Кубанци надрљали.Што сте били рахат-били сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шпицо

14.08.2015 12:44

Шта ће на ово рећи Кремљ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Шпицо

14.08.2015 13:08

Е шта ће рећи Баћушка, ово му је велики шамар, а шта би рекао, доживио је свој коначан пораз према западу, Амери су му избили задњи адут из руке, а још је ту и нафта која га практично разара, која је мања од 42 долара по барелу.