Poslije pola vijeka zastava SAD na Kubi

Američki državni sekretar Džon Keri doputovaće danas u posetu Kubu kako bi ponovo podigao zastavu na novootvorenoj američkoj ambasdi u Havani, skinutoj pre 54 godine.

Svijet 14.08.2015 | 14:00
Poslije pola vijeka zastava SAD na Kubi

Obični Kubanci će se radovati, američki biznismeni će praviti kontakte, a Keri će razgovarati sa kubanskim ministrom spoljnih poslova, rimokatoličkim biskupom na Kubi i probranom grupom disidenata, navodi AP.

Posle toga sledi teži deo posla, podseća agencija, dodajući da će se po odlasku Kerija diplomate koje su pregovarale o ponovnom otvarnju ambasade posvetiti novoj fazi detanta - širenju ekonomskih veza imzeđu dve zemlje i uvođenju mera poput direktnih letova i poštanskih linija.

Amerikanci takođe žele da reše pitanje imovine konfiskovane posle kubanske revolucije dok Kuba ima sopstvene zahteve.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro juče je napisao u kolumni objavljenoj na njegov rođendan da SAD duguju ostrvskoj zemlji "milione dolara" zbog štete pričinjene embargom.

Američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro objavili su 17. decembra da će ponovo uspostaviti diplomatske odnose. Obama je je rekao da će ublažiti američki trgovinski embargo protiv Kube nizom izvršnih akcija koje će Amerikancima omogućiti da lakše putuju na Kubu i trguju sa sve brojnijom klasom privatnih biznismena u toj zemlji.


Kuba danas traži potpuno ukidanje embarga i, kako ocenjuje AP,  nije odgovorila na Obamineakcije merama koje bi donele dobrobit običnim Kubancima, poput dozvole za jeftin uvoz ili izvoz proizvdoda kubanskih preduzeća koja hoće da posluju sa SAD.

"Mislim da se ovim završava jedna, a počinje druga faza," rekao je Robet Muz, američki advokat specijalizovan za Kubu.

"Rukovanje, bratske poruke i podizanje zastave, završva se 14. avgusta. Mislim da će tada početi posebni razgovori", poručio je Muz.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sarajlija

14.08.2015 12:40

Sad ste braćo Kubanci nadrljali.Što ste bili rahat-bili ste.

ODGOVORITE
Name

špico

14.08.2015 12:44

Šta će na ovo reći Kremlj?

ODGOVORITE
Name

RE Špico

14.08.2015 13:08

E šta će reći Baćuška, ovo mu je veliki šamar, a šta bi rekao, doživio je svoj konačan poraz prema zapadu, Ameri su mu izbili zadnji adut iz ruke, a još je tu i nafta koja ga praktično razara, koja je manja od 42 dolara po barelu.