Како се психички припремити за годишњи одмор?

Веровали или не, одлазак на годишњи одмор може бити извор великог стреса, што у највећој мери зависи од односа који имате са својим шефом, начину на који управљате послом и задужењима, као и начином на који комуницирате с околином.

Путовања 14.08.2015 | 14:00
Како се психички припремити за годишњи одмор?

Ево неколико савета како успети у реализацији годишњег одмора лишеног непотребног стреса.

ПЛАНИРАЈТЕ

За потпуно опуштање и уживање у одмору од велике важности је и добар тајминг. Одлазак из канцеларије организујте у време након већих или важнијих пројеката како бисте се могли опустити без бројних и непотребних телефонских позива, питања и недоумица својих колега и партнера.

ОБАВЕСТИТЕ КОЛЕГЕ И САРАДНИКЕ

Свим колегама и сарадницима дајте јасно до знања у ком периоду ћете бити одсутни и када се враћате. Дајте им контакт особе која ће у том периоду обављати задужења која су иначе ваша, како вас не би непотребно ометали док сте на годишњем одмору.

ПОДСЕТИТЕ ШЕФА

Периодично и барем недељу дана пре одласка на годишњи, подсетите шефа да одлазите како се не би изненадио или вам у последњи тренутак дао додатне задатке који захтевају више времена и који би тада представљали додатан извор стреса.

ОРГАНИЗУЈТЕ ПРВУ НЕДЕЉУ НАКОН ПОВРАТКА СА ОДМОРА

Побрините се да вас након повратка с одмора дочека што мање ствари које треба хитно обавити. Организујте сто и фиоке, почистите десктоп и инбоx и што прецизније испланирајте прву недељу након повратка с одмора . Не уговарајте превише састанака, како бисте се на миру аклиматизовали.

ПОСТАВИТЕ ПРАВИЛА

Постављање граница је важно у свим односима и ситуацијама, посебно онима које се тичу годишњег одмора, Дајте надређеном јасно до знања како ћете мејл проверавати само периодично и одговарати на искључиво хитне позиве. Тако нико неће бити изненађен нити разочаран вашим "понашањем".

НЕ РАЗМИШЉАЈТЕ О ПОСЛУ

Време посветите породици, спавању, читању, одмору, дружењу, хобијима - шта год вас усрећује. Нека вам годишњи одмор буде подсетник да имате контролу над својим животом и да заслужујете квалитетно "пуњење батерија".

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пера пекар

14.08.2015 21:05

Боље је "како се психицки припремити по повратку са одмора у ову насу свакодневицу"

ОДГОВОРИТЕ