Kako se psihički pripremiti za godišnji odmor?

Verovali ili ne, odlazak na godišnji odmor može biti izvor velikog stresa, što u najvećoj meri zavisi od odnosa koji imate sa svojim šefom, načinu na koji upravljate poslom i zaduženjima, kao i načinom na koji komunicirate s okolinom.

Putovanja 14.08.2015 | 14:00
Kako se psihički pripremiti za godišnji odmor?

Evo nekoliko saveta kako uspeti u realizaciji godišnjeg odmora lišenog nepotrebnog stresa.

PLANIRAJTE

Za potpuno opuštanje i uživanje u odmoru od velike važnosti je i dobar tajming. Odlazak iz kancelarije organizujte u vreme nakon većih ili važnijih projekata kako biste se mogli opustiti bez brojnih i nepotrebnih telefonskih poziva, pitanja i nedoumica svojih kolega i partnera.

OBAVESTITE KOLEGE I SARADNIKE

Svim kolegama i saradnicima dajte jasno do znanja u kom periodu ćete biti odsutni i kada se vraćate. Dajte im kontakt osobe koja će u tom periodu obavljati zaduženja koja su inače vaša, kako vas ne bi nepotrebno ometali dok ste na godišnjem odmoru.

PODSETITE ŠEFA

Periodično i barem nedelju dana pre odlaska na godišnji, podsetite šefa da odlazite kako se ne bi iznenadio ili vam u poslednji trenutak dao dodatne zadatke koji zahtevaju više vremena i koji bi tada predstavljali dodatan izvor stresa.

ORGANIZUJTE PRVU NEDELJU NAKON POVRATKA SA ODMORA

Pobrinite se da vas nakon povratka s odmora dočeka što manje stvari koje treba hitno obaviti. Organizujte sto i fioke, počistite desktop i inbox i što preciznije isplanirajte prvu nedelju nakon povratka s odmora . Ne ugovarajte previše sastanaka, kako biste se na miru aklimatizovali.

POSTAVITE PRAVILA

Postavljanje granica je važno u svim odnosima i situacijama, posebno onima koje se tiču godišnjeg odmora, Dajte nadređenom jasno do znanja kako ćete mejl proveravati samo periodično i odgovarati na isključivo hitne pozive. Tako niko neće biti iznenađen niti razočaran vašim "ponašanjem".

NE RAZMIŠLJAJTE O POSLU

Vreme posvetite porodici, spavanju, čitanju, odmoru, druženju, hobijima - šta god vas usrećuje. Neka vam godišnji odmor bude podsetnik da imate kontrolu nad svojim životom i da zaslužujete kvalitetno "punjenje baterija".

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pera pekar

14.08.2015 21:05

Bolje je "kako se psihicki pripremiti po povratku sa odmora u ovu nasu svakodnevicu"

ODGOVORITE