Раднице на улици без подршке грађана

Четрдесет радница билећке Фабрике текстила „Никола Тесла“ остало је без посла, али и без подршке грађана Билеће на мирним протестима, којим су покушале скренути пажњу на свој незавидан положај, али и лошу ситуацију у владином предузећу.

Република Српска 13.08.2015 | 23:00
 Раднице  на улици без подршке грађана

Од 80 радница фабрике тесктила у Билећи, колико је прије више од мјесец дана ступило у штрајк пола је враћено на посао, док њих 40 каже да им није јасна ситуација у којој се налазе пошто им уговори нису продужени, а немају ни рјешења о отказима.   

„Имају двије жене којима су спремљене књижице кућама, а нас нико не  обавјештава ни да смо добили отказ, ни да нисмо. Ми ћемо и даље тражити наша права. Наводно је инспекција долазила, али ми нисмо задовољни“, каже Мира Нешковић, радница Фабрике текстила „Никола Тесла“.

Милена Милојевић, једна је од двије раднице којој је поштар уручио књижицу, али коју она није примила.
„Поштом сам примила књижицу, али је нисам прихватила. Радни однос ми је закључен 31. маја, без мога знања, а 8. јуна сам спремљења кући  и речено ми је да ће ме  позвати на посао када буде посла. Радно мјесто сам изгубила ради 28 дана зато што сам била болесна. Притисак ми је вриснуо од руководства у „Николи Тесли““, очајна је Милојевићева.

Билећке раднице данима су тражиле подршку од грађана Билеће и Херцеговине, а њиховом позиву одазвали су се само ријетки, међу којима и предсједник Покрета „За правду и ред“ Небојша Вукановић.

„Овдје је велики страх. Да нисмо окупирана држава, а треба отворено рећи - ми смо окупирана држава од малобројне и отуђене корумпирани елите која не зна шта ради од себе и која има десетине милиона вриједну имовину, а која се одржава на власти тако што купује, уцјењује и притишће ову сиротињу“ рекао је Вукановић.

„Овдје се немаш коме жалити. Свако се овдје боји, па и ове јадне раднице што су овдје“, додала је Борка Вуковић из Билећа, која је дошла да подржи раднице.

Межу ријетким Билећанима који су подржал ижене била је и Мила Скочајић.
„Ма нећемо нико да ради, каква Општина. Они примају плату, а нас овдје гледају како гладујемо, ми контејнере преврћемо. Дошла сам да дам подршку овим јадним женама што читав дана чуме горе а нико не води рачуна“, каже Мила Скочајић.
 
На другој страни, за директора  „Никола Тесла“ Душана Вјештицу раднице које су протестовале нису више запослене у том предузећу.

„То су радници који својим понашањем, односом према послу, не испуњавањем норме, нарушавање м радне дисциплине и угрожавањем рејтинга пословног партнера нису заслужили да им се продужи Уговор о раду, који им је ситекао 31.7. Предузеће им тај уговор није продужили и они нису радници „Николе Тесле““, рекао је Вјештица.

Вјештица тврди да производња у Фабрици текстила иде и боље него што је планирано, те да нема и неће бити кашњења плата. Међутим, да ли ће то заиста бити тако показаће вријеме јер је руководство „Николе Тесле“ и раније је слично говорило, а штрајкови су се за двије године пословање низали као на траци.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.08.2015 15:16

ПОКОЈНИ НИКОЛА ТЕСЛА СЕ ПРЕВРЋЕ У ГРОБУ И ЗОВЕ ПОКОЈНОГ ИВУ АНДРИЋА ДА УТИЧЕ НА ЖИВУЋЕГ КУСТУРИЦУ ДА ЗАМОЛИ МИЛУ ДОДИКА ДА СПАСИ "ДУШЕ" ОВИХ ЈАДНИХ РАДНИЦА... ГДЈЕ СУ ВЕЛИКИ САВЈЕТНИЦИ ВЕЛИКОГ "#ГРОМАДЕ#" ОД ЛИЧНОСТИ КОЈИ СУ ОЈАДИЛИ ОВО ПРЕДУЗЕЋЕ И НАРУЖИЛИ ИМЕ ВЕЛИКОГ ТЕСЛЕ... НАЈБОЉЕ ДА "ШЈОР" КУСТУРИЦА НАПРАВИ НОВИ ФИЛМ СА МОНИКОМ У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ КОЈА ТРЕБА ДА ГЛУМИ СИНДИКАЛКУ ОВОГ ПРЕДУЗЕЋА, А КУСТУРИЦА МОЖЕ ДА ИГРА САМОГ СЕБЕ - ДИРЕКТОРА ФИРМЕ... ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоом

13.08.2015 15:34

Има ли игдје ишта да је ова власт добро урадила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

13.08.2015 16:04

Има само ми не видимо.

Name

xxц yyy

13.08.2015 16:05

Ма власт ко власт.Од 90 ниједна ниста добро није урадила

Name

бијељина

13.08.2015 16:22

Људи су постали мултимилонери а ми смо их изабрали и даље бирамо тако да нема потребе да се залимо вец торбу на раме па у свијет трбухом за крухом.

Name

Има има

13.08.2015 16:35

Добро су опљацкали, себе удомили и осиромасили народ. Успјех вредан електрицне столице.

Name

Линуx

13.08.2015 16:09

Радници су 1990 гласајући на изборима за национализам и капитализам изабрали своју судбину:рат и улицу.Сад немају на шта да се жале. Требало је тада мало размислити а не као овца поћи за својим стадом не видјећи да се иза парола о нацији спрема велика пљачка друштвеног богатства које су генерације радника створиле у социјализму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

13.08.2015 16:38

Тај велики обећавајући бизнисмен, президентов цонсиглиере, мртав 'ладан узе паре буџетске и 'ладно их пребаци на свој рачун или рачуне у Њемачкој. И ником ништа. И гдје се то може урадити тако.?! Нигдје.., нигдје ни једна држава нити парадржава то не дозвољава. Осим ако није нешто треће у питању, ако нису у питању неки други суци. О зар се и то може..

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

13.08.2015 17:44

Драге моје даме кад год се господин Милокрад појавијо ви сте се гурале да се сликате са њим. Е сад је он вас пустио да се ви саме сликате заједно са својом породицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

13.08.2015 18:43

У Билеци влада монопол и иако су без посла они су опет пуни страха и боје се да се супроставе Додиковим злоцинцима који дрзе сваки монопол у Билеци. Угледајте се на Требиње. Подрска овим дивним и постеним зенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домородац

13.08.2015 18:55

Па ако одемо на улицу сутра се нема ста појести.Вецина у БиХ зиви ,дан и комад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

14.08.2015 03:09

Три зене досле да подрзе ове јадне раднице.Пуна су нам уста српства а нитко да подрзи ове јаднице.Све се уписате од драгости кад се спомене референдум о отцјепљењу.Јос кад би се то десило зивјели би 10 пута горе него сто сада зивимо.Онда би нас та багра утјерала у тор и били би као робови.Имали би потпуну контролу власти над насим зивотима.Уосталом глупо је уопсте помисљати да се народ окупља за такве неке ствари.Ми се окупљамо кад Србија постане првак Европе или свијета јер на то смо навикли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

14.08.2015 08:29

Морам овом клипану, назови директору, поставити питање. Кажеш да ове раднице не испуњавају норму и имају лош однос према послу. Остале онда ваљда испуњавају. Зашто тим осталим дугујеш плате! Какав је твој однос према послу и да ли сматраш да можеш бити директор а предузеће ти годинама у губицима. Губитке ти покрива Влада парама из буџета а буџет се пуни од кредита.

ОДГОВОРИТЕ