Radnice na ulici bez podrške građana

Četrdeset radnica bilećke Fabrike tekstila „Nikola Tesla“ ostalo je bez posla, ali i bez podrške građana Bileće na mirnim protestima, kojim su pokušale skrenuti pažnju na svoj nezavidan položaj, ali i lošu situaciju u vladinom preduzeću.

Republika Srpska 13.08.2015 | 23:00
 Radnice  na ulici bez podrške građana

Od 80 radnica fabrike tesktila u Bileći, koliko je prije više od mjesec dana stupilo u štrajk pola je vraćeno na posao, dok njih 40 kaže da im nije jasna situacija u kojoj se nalaze pošto im ugovori nisu produženi, a nemaju ni rješenja o otkazima.   

„Imaju dvije žene kojima su spremljene knjižice kućama, a nas niko ne  obavještava ni da smo dobili otkaz, ni da nismo. Mi ćemo i dalje tražiti naša prava. Navodno je inspekcija dolazila, ali mi nismo zadovoljni“, kaže Mira Nešković, radnica Fabrike tekstila „Nikola Tesla“.

Milena Milojević, jedna je od dvije radnice kojoj je poštar uručio knjižicu, ali koju ona nije primila.
„Poštom sam primila knjižicu, ali je nisam prihvatila. Radni odnos mi je zaključen 31. maja, bez moga znanja, a 8. juna sam spremljenja kući  i rečeno mi je da će me  pozvati na posao kada bude posla. Radno mjesto sam izgubila radi 28 dana zato što sam bila bolesna. Pritisak mi je vrisnuo od rukovodstva u „Nikoli Tesli““, očajna je Milojevićeva.

Bilećke radnice danima su tražile podršku od građana Bileće i Hercegovine, a njihovom pozivu odazvali su se samo rijetki, među kojima i predsjednik Pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović.

„Ovdje je veliki strah. Da nismo okupirana država, a treba otvoreno reći - mi smo okupirana država od malobrojne i otuđene korumpirani elite koja ne zna šta radi od sebe i koja ima desetine miliona vrijednu imovinu, a koja se održava na vlasti tako što kupuje, ucjenjuje i pritišće ovu sirotinju“ rekao je Vukanović.

„Ovdje se nemaš kome žaliti. Svako se ovdje boji, pa i ove jadne radnice što su ovdje“, dodala je Borka Vuković iz Bileća, koja je došla da podrži radnice.

Mežu rijetkim Bilećanima koji su podržal ižene bila je i Mila Skočajić.
„Ma nećemo niko da radi, kakva Opština. Oni primaju platu, a nas ovdje gledaju kako gladujemo, mi kontejnere prevrćemo. Došla sam da dam podršku ovim jadnim ženama što čitav dana čume gore a niko ne vodi računa“, kaže Mila Skočajić.
 
Na drugoj strani, za direktora  „Nikola Tesla“ Dušana Vješticu radnice koje su protestovale nisu više zaposlene u tom preduzeću.

„To su radnici koji svojim ponašanjem, odnosom prema poslu, ne ispunjavanjem norme, narušavanje m radne discipline i ugrožavanjem rejtinga poslovnog partnera nisu zaslužili da im se produži Ugovor o radu, koji im je sitekao 31.7. Preduzeće im taj ugovor nije produžili i oni nisu radnici „Nikole Tesle““, rekao je Vještica.

Vještica tvrdi da proizvodnja u Fabrici tekstila ide i bolje nego što je planirano, te da nema i neće biti kašnjenja plata. Međutim, da li će to zaista biti tako pokazaće vrijeme jer je rukovodstvo „Nikole Tesle“ i ranije je slično govorilo, a štrajkovi su se za dvije godine poslovanje nizali kao na traci.

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

13.08.2015 15:16

POKOJNI NIKOLA TESLA SE PREVRĆE U GROBU I ZOVE POKOJNOG IVU ANDRIĆA DA UTIČE NA ŽIVUĆEG KUSTURICU DA ZAMOLI MILU DODIKA DA SPASI "DUŠE" OVIH JADNIH RADNICA... GDJE SU VELIKI SAVJETNICI VELIKOG "#GROMADE#" OD LIČNOSTI KOJI SU OJADILI OVO PREDUZEĆE I NARUŽILI IME VELIKOG TESLE... NAJBOLJE DA "ŠJOR" KUSTURICA NAPRAVI NOVI FILM SA MONIKOM U GLAVNOJ ULOZI KOJA TREBA DA GLUMI SINDIKALKU OVOG PREDUZEĆA, A KUSTURICA MOŽE DA IGRA SAMOG SEBE - DIREKTORA FIRME... HA HA HA

ODGOVORITE
Name

zoom

13.08.2015 15:34

Ima li igdje išta da je ova vlast dobro uradila?

ODGOVORITE
Name

banjaluka

13.08.2015 16:04

Ima samo mi ne vidimo.

Name

xxc yyy

13.08.2015 16:05

Ma vlast ko vlast.Od 90 nijedna nista dobro nije uradila

Name

bijeljina

13.08.2015 16:22

Ljudi su postali multimiloneri a mi smo ih izabrali i dalje biramo tako da nema potrebe da se zalimo vec torbu na rame pa u svijet trbuhom za kruhom.

Name

Ima ima

13.08.2015 16:35

Dobro su opljackali, sebe udomili i osiromasili narod. Uspjeh vredan elektricne stolice.

Name

Linux

13.08.2015 16:09

Radnici su 1990 glasajući na izborima za nacionalizam i kapitalizam izabrali svoju sudbinu:rat i ulicu.Sad nemaju na šta da se žale. Trebalo je tada malo razmisliti a ne kao ovca poći za svojim stadom ne vidjeći da se iza parola o naciji sprema velika pljačka društvenog bogatstva koje su generacije radnika stvorile u socijalizmu.

ODGOVORITE
Name

Consigliere

13.08.2015 16:38

Taj veliki obećavajući biznismen, prezidentov consigliere, mrtav 'ladan uze pare budžetske i 'ladno ih prebaci na svoj račun ili račune u Njemačkoj. I nikom ništa. I gdje se to može uraditi tako.?! Nigdje.., nigdje ni jedna država niti paradržava to ne dozvoljava. Osim ako nije nešto treće u pitanju, ako nisu u pitanju neki drugi suci. O zar se i to može..

ODGOVORITE
Name

tigar

13.08.2015 17:44

Drage moje dame kad god se gospodin Milokrad pojavijo vi ste se gurale da se slikate sa njim. E sad je on vas pustio da se vi same slikate zajedno sa svojom porodicom.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

13.08.2015 18:43

U Bileci vlada monopol i iako su bez posla oni su opet puni straha i boje se da se suprostave Dodikovim zlocincima koji drze svaki monopol u Bileci. Ugledajte se na Trebinje. Podrska ovim divnim i postenim zenama.

ODGOVORITE
Name

Domorodac

13.08.2015 18:55

Pa ako odemo na ulicu sutra se nema sta pojesti.Vecina u BiH zivi ,dan i komad.

ODGOVORITE
Name

333

14.08.2015 03:09

Tri zene dosle da podrze ove jadne radnice.Puna su nam usta srpstva a nitko da podrzi ove jadnice.Sve se upisate od dragosti kad se spomene referendum o otcjepljenju.Jos kad bi se to desilo zivjeli bi 10 puta gore nego sto sada zivimo.Onda bi nas ta bagra utjerala u tor i bili bi kao robovi.Imali bi potpunu kontrolu vlasti nad nasim zivotima.Uostalom glupo je uopste pomisljati da se narod okuplja za takve neke stvari.Mi se okupljamo kad Srbija postane prvak Evrope ili svijeta jer na to smo navikli.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

14.08.2015 08:29

Moram ovom klipanu, nazovi direktoru, postaviti pitanje. Kažeš da ove radnice ne ispunjavaju normu i imaju loš odnos prema poslu. Ostale onda valjda ispunjavaju. Zašto tim ostalim duguješ plate! Kakav je tvoj odnos prema poslu i da li smatraš da možeš biti direktor a preduzeće ti godinama u gubicima. Gubitke ti pokriva Vlada parama iz budžeta a budžet se puni od kredita.

ODGOVORITE