Радончић сједа у Звиздићеву фотељу?

Уколико Фахрудин Радончић и његов СББ пристану да уђу у власт на федералном нивоу, најкрупнија позиција политичке трговине с циљем расплета кризе у БиХ могла би да буде фотеља предсједавајућег Вијећа министара БиХ, која би, наводно, чекала Радончића!

Босна и Херцеговина 13.08.2015 | 10:35
Радончић сједа у Звиздићеву фотељу?

Како сазнају "Независне", Бакир Изетбеговић, лидер СДА, партије која полаже право на позицију државног премијера, спреман је да размотри и ову опцију, но прибојава се става четворице државних посланика које више не контролира. Наиме, да би био сигуран како може осигурати (нову) већину од 22 руке у парламенту БиХ, осим шест сигурних СДА, по четири СББ-а и ХДЗ-а, Изетбеговићу би у том случају био неопходан и СНСД са седам посланика, те заједно или појединачно по један глас А-СДА и БПС-а.

А то би онда значило нове политичке турбуленције кроз тоталну реконструкцију Вијећа министара БиХ, односно улазак СББ-а и СНСД-а умјесто ДФ-а и Савеза за промјене.

Иако су ове информације још у домену спекулација, чињеница је да се далеко од очију јавности воде озбиљни политички преговори, што потврђује и прећутно закопавање "ратних сјекира", којима су, у себи блиским медијима, Радончић и Изетбеговић мјесецима махали један према другом.

Не знам да ли су тачне те информације, али Изетбеговић нема довољно руку за подршку и у том случају он мора да укључи и СНСД. Вјерујем да сада СДА тражи нову жвртву, након што је СБиХ, А-СДА и БПС искористила да прогура Закон о раду, али сумњам да је Радончић спреман на то, казао је јуче Реуф Бајровић, један од кључних људи ДФ-а и бивши министар енергетике ФБиХ.

Подсјећа како је недавно најавио да ће СДА изиграти ове три партије, "што се и потврдило на примјеру 'Електропривреде БиХ'".

Радончић ни јуче није одговарао на наше позиве, но позиву се одазвао Мирсад Ђонлагић, шеф Клуба посланика СББ-а у парламенту БиХ.

Ђонлагић је истакнуо како је на одмору и да не зна шта се тренутно дешава, али је и подсјетио на раније Радончићеве ставове.

Оно што је мени познато, а што је говорио и господин Радончић, то је немогућност коалирања с оваквом СДА. Заиста немам информација које би потврдиле било шта од тога, међутим, чињеница јесте да је ова власт досад показала потпуну неефикасност, нагласио је Ђонлагић.

Његово мишљење о неефикасној власти дијели и Милица Марковић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, која наглашава да се у везу морају довести двије важне ствари.

"Прва и основна чињеница јесте да је већина на нивоу БиХ, предвођена СДА и СДС-ом, неспособна. Они досад нису урадила баш ништа, осим што само причају о агенди. Друга ствар, у некој новој скупштинској већини СНСД не би био пуки подупирач те већине, него би сигурно тражио своју одговарајућу улогу, као што је и требало да је имамо да СДА и СДС нису реаговали исхитрено", истиче Марковићева.

Наглашава да ће о томе ипак посљедњу ријеч дати предсједник Милорад Додик и руководство странке.

Ово је озбиљно питање, о којем ће СНСД разговарати на највишим органима партије, закључује она.

Међутим, судећи према ставу из Савеза за промјене, све ове информације њима не узрокују претјерану забринутост.

Све су то спекулације. Кога ће СДА изабрати за партнера у ФБиХ - на њима је, али већина на нивоу БиХ добро функционише и не видим простора да се било шта мијења, казала је Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у парламенту БиХ.

До става оних којих се ово питање и највише тиче - руководства СДА, јуче нисмо успјели доћи. У више наврата покушали смо да ступимо у контакт са свим главним људима СДА, укључујући и генералног секретара и неколико потпредсједника, међутим, нико није одговарао на наше позиве.

Извор: Независне

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сваста

13.08.2015 08:45

Е мој Босицу, извиси ти и овдје. Немој висе око политике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босиц

13.08.2015 09:45

Нема од тога ништа! Зна се ко је главни и ко цува РС. МА ИМА ДА ИМ Ј.........НАНУ!

Name

луткар

13.08.2015 08:45

Намјерно разваљују да се онемогући намјера Фронте и Савеза за промјене из РС да похапсе криминалце. Ови узвраћају ударац. Уствари, хватају се за сламку. Бакир, Додик, Радончић, Човић, све је то исто. И сви ће на мало дужи службени пут у Источно Сарајево. Заједно са својим тајкунима. Спремају тамо хотел за њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

13.08.2015 09:20

На крају, увијек они најгори остану!

Name

ОЧЕКИВАНО

13.08.2015 08:57

Нико није дорастао ПОЛИТИЧКОМ МЕШЕТАРЕЊУ Додика и Човића, због чега су њих двојица остали ЧВРСТО ВЕЗАНИ!!! ИМАЈУ ИСТЕ "ПРОБЛЕМЕ", које могу ријешити, само у САВЕЗНИШТВУ на БХ нивоу (пасивизација рада ИСТРАЖНИХ ОРГАНА). Ту не треба заборавити и Бакира!!! Сву тројицу муче ИСТИ ПРОБЛЕМИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

13.08.2015 09:18

Јаког карактера код овог радонцица. Бозе драги, неце маца млијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

13.08.2015 09:20

Руцак це и овог пута бити успјесан. То је изјава дана била радонцица у прослом сазиву власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоом

13.08.2015 09:31

Мораће и Радончић доказати откуд му толики капитал за кратко вријеме. Чије паре су опране! Или је арапска помоћ њему укњижена. У сарадњи с Алијом наравно...и још неким...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

13.08.2015 10:00

Моје је мишљење СНСД никако у власт на нивоу БиХ. Ову касу сто су ови до сада направили нека кусају и своје обецање испуне, а ви се бавите проблемима у Српској, то је битније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само запазам

13.08.2015 12:04

Енергоинвест је да би дигао Мому и Узеира прекопао пола Либије и дигао пола Багдада, док је Фахро, продајуци своје високотиразне новине, дигао Тwист тоwер и ста све не. Да је продавао Њујорк Тајмс, па да повјерујемо да је из прихода урадио тај пројекат. То би био први предсједник који је у стању да створи несто из ницега. Злобници це реци да на Косову казу да за ту акробацију користи бијели прах налик на брасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

13.08.2015 15:01

Ако се ово заиста деси,"вјецни мрак" це прекрити цитаву БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

13.08.2015 17:27

Добра би то била коалиција.

ОДГОВОРИТЕ