Radončić sjeda u Zvizdićevu fotelju?

Ukoliko Fahrudin Radončić i njegov SBB pristanu da uđu u vlast na federalnom nivou, najkrupnija pozicija političke trgovine s ciljem raspleta krize u BiH mogla bi da bude fotelja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koja bi, navodno, čekala Radončića!

Bosna i Hercegovina 13.08.2015 | 10:35
Radončić sjeda u Zvizdićevu fotelju?

Kako saznaju "Nezavisne", Bakir Izetbegović, lider SDA, partije koja polaže pravo na poziciju državnog premijera, spreman je da razmotri i ovu opciju, no pribojava se stava četvorice državnih poslanika koje više ne kontrolira. Naime, da bi bio siguran kako može osigurati (novu) većinu od 22 ruke u parlamentu BiH, osim šest sigurnih SDA, po četiri SBB-a i HDZ-a, Izetbegoviću bi u tom slučaju bio neophodan i SNSD sa sedam poslanika, te zajedno ili pojedinačno po jedan glas A-SDA i BPS-a.

A to bi onda značilo nove političke turbulencije kroz totalnu rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno ulazak SBB-a i SNSD-a umjesto DF-a i Saveza za promjene.

Iako su ove informacije još u domenu spekulacija, činjenica je da se daleko od očiju javnosti vode ozbiljni politički pregovori, što potvrđuje i prećutno zakopavanje "ratnih sjekira", kojima su, u sebi bliskim medijima, Radončić i Izetbegović mjesecima mahali jedan prema drugom.

Ne znam da li su tačne te informacije, ali Izetbegović nema dovoljno ruku za podršku i u tom slučaju on mora da uključi i SNSD. Vjerujem da sada SDA traži novu žvrtvu, nakon što je SBiH, A-SDA i BPS iskoristila da progura Zakon o radu, ali sumnjam da je Radončić spreman na to, kazao je juče Reuf Bajrović, jedan od ključnih ljudi DF-a i bivši ministar energetike FBiH.

Podsjeća kako je nedavno najavio da će SDA izigrati ove tri partije, "što se i potvrdilo na primjeru 'Elektroprivrede BiH'".

Radončić ni juče nije odgovarao na naše pozive, no pozivu se odazvao Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a u parlamentu BiH.

Đonlagić je istaknuo kako je na odmoru i da ne zna šta se trenutno dešava, ali je i podsjetio na ranije Radončićeve stavove.

Ono što je meni poznato, a što je govorio i gospodin Radončić, to je nemogućnost koaliranja s ovakvom SDA. Zaista nemam informacija koje bi potvrdile bilo šta od toga, međutim, činjenica jeste da je ova vlast dosad pokazala potpunu neefikasnost, naglasio je Đonlagić.

Njegovo mišljenje o neefikasnoj vlasti dijeli i Milica Marković, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, koja naglašava da se u vezu moraju dovesti dvije važne stvari.

"Prva i osnovna činjenica jeste da je većina na nivou BiH, predvođena SDA i SDS-om, nesposobna. Oni dosad nisu uradila baš ništa, osim što samo pričaju o agendi. Druga stvar, u nekoj novoj skupštinskoj većini SNSD ne bi bio puki podupirač te većine, nego bi sigurno tražio svoju odgovarajuću ulogu, kao što je i trebalo da je imamo da SDA i SDS nisu reagovali ishitreno", ističe Markovićeva.

Naglašava da će o tome ipak posljednju riječ dati predsjednik Milorad Dodik i rukovodstvo stranke.

Ovo je ozbiljno pitanje, o kojem će SNSD razgovarati na najvišim organima partije, zaključuje ona.

Međutim, sudeći prema stavu iz Saveza za promjene, sve ove informacije njima ne uzrokuju pretjeranu zabrinutost.

Sve su to spekulacije. Koga će SDA izabrati za partnera u FBiH - na njima je, ali većina na nivou BiH dobro funkcioniše i ne vidim prostora da se bilo šta mijenja, kazala je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu BiH.

Do stava onih kojih se ovo pitanje i najviše tiče - rukovodstva SDA, juče nismo uspjeli doći. U više navrata pokušali smo da stupimo u kontakt sa svim glavnim ljudima SDA, uključujući i generalnog sekretara i nekoliko potpredsjednika, međutim, niko nije odgovarao na naše pozive.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

svasta

13.08.2015 08:45

E moj Bosicu, izvisi ti i ovdje. Nemoj vise oko politike...

ODGOVORITE
Name

Bosic

13.08.2015 09:45

Nema od toga ništa! Zna se ko je glavni i ko cuva RS. MA IMA DA IM J.........NANU!

Name

lutkar

13.08.2015 08:45

Namjerno razvaljuju da se onemogući namjera Fronte i Saveza za promjene iz RS da pohapse kriminalce. Ovi uzvraćaju udarac. Ustvari, hvataju se za slamku. Bakir, Dodik, Radončić, Čović, sve je to isto. I svi će na malo duži službeni put u Istočno Sarajevo. Zajedno sa svojim tajkunima. Spremaju tamo hotel za njih!

ODGOVORITE
Name

Sa

13.08.2015 09:20

Na kraju, uvijek oni najgori ostanu!

Name

OČEKIVANO

13.08.2015 08:57

Niko nije dorastao POLITIČKOM MEŠETARENJU Dodika i Čovića, zbog čega su njih dvojica ostali ČVRSTO VEZANI!!! IMAJU ISTE "PROBLEME", koje mogu riješiti, samo u SAVEZNIŠTVU na BH nivou (pasivizacija rada ISTRAŽNIH ORGANA). Tu ne treba zaboraviti i Bakira!!! Svu trojicu muče ISTI PROBLEMI!!!

ODGOVORITE
Name

nedjo2

13.08.2015 09:18

Jakog karaktera kod ovog radoncica. Boze dragi, nece maca mlijeka.

ODGOVORITE
Name

Ante

13.08.2015 09:20

Rucak ce i ovog puta biti uspjesan. To je izjava dana bila radoncica u proslom sazivu vlasti.

ODGOVORITE
Name

zoom

13.08.2015 09:31

Moraće i Radončić dokazati otkud mu toliki kapital za kratko vrijeme. Čije pare su oprane! Ili je arapska pomoć njemu uknjižena. U saradnji s Alijom naravno...i još nekim...

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

13.08.2015 10:00

Moje je mišljenje SNSD nikako u vlast na nivou BiH. Ovu kasu sto su ovi do sada napravili neka kusaju i svoje obecanje ispune, a vi se bavite problemima u Srpskoj, to je bitnije.

ODGOVORITE
Name

Samo zapazam

13.08.2015 12:04

Energoinvest je da bi digao Momu i Uzeira prekopao pola Libije i digao pola Bagdada, dok je Fahro, prodajuci svoje visokotirazne novine, digao Twist tower i sta sve ne. Da je prodavao Njujork Tajms, pa da povjerujemo da je iz prihoda uradio taj projekat. To bi bio prvi predsjednik koji je u stanju da stvori nesto iz nicega. Zlobnici ce reci da na Kosovu kazu da za tu akrobaciju koristi bijeli prah nalik na brasno.

ODGOVORITE
Name

Batman

13.08.2015 15:01

Ako se ovo zaista desi,"vjecni mrak" ce prekriti citavu BiH.

ODGOVORITE
Name

Fikret

13.08.2015 17:27

Dobra bi to bila koalicija.

ODGOVORITE