Плате политичара десет пута веће од пензија

Примања политичара у Републици Српској (РС) и до десет пута су виша од просјечне пензије, те до четири пута од просјечне плате радника.

Република Српска 13.08.2015 | 10:30
Плате политичара десет пута веће од пензија

Просјечна плата у РС је у јуну износила 843 КМ и није могла да покрије више од 45 посто синдикалне потрошачке корпе, показују подаци које су прикупили у ЦЦИ-ју. Изразито мања од плате је просјечна пензија која је у мају ове године износила 343 КМ. 

Ови подаци, како су навели у ЦЦИ-ју, су забрињавајући, али тешко да тако мисле и политичари.

Влада РС има 17 чланова, који имају статус запослених и примају пуну плату по том основу.

Мјесечни просјек примања министара је 2.700 КМ, док премијерка Жељка Цвијановић сваки мјесец у просјеку "наплати" 3.375 КМ.

Међутим, то није све што министри и предсједник Владе приходују на име "рада". Из ЦЦИ-ја наводе да се та примања збирно увећавају по основу радног стажа, а постоје и друге одређене погодности.

Висина просјечне плате и пензије не брине ни законодавну власт, па у Народној скупштини РС 55 посланика, који имају статус запослених, мјесечно прима у просјеку по 2.550 КМ.

Плаћенији су они који руководе парламентом, па тако предсједник скупштине Недељко Чубриловић има плату од 3.000 КМ, а потпредсједници Ненад Стевандић и Сенад Братић по 2.800 КМ.

"Непрофесионални" посланици, односно они који нису у сталном радном односу, имају мјесечно примање од 1.785 КМ. Али, они поред тога, неометано раде на другим мјестима и фактички остварују дупла мјесечна примања.

Али, ни ту није крај јер, како истичу у ЦЦИ-ју, поред наведених плата, посланик који обавља послове предсједника Клуба посланика добија додатних 383 КМ, док се примање замјеника предсједника Клуба увећава за 128 КМ.

Функција предсједника радног тијела посланику увећава мјесечну плату за 255 КМ, а саставни дио основне плате посланика је и увећање по основу минулог рада које износи 0,50 посто за сваку годину радног стажа.

У ЦЦИ-ју су закључили да је, на основу свега, јасно да су лична примања професионалног посланика око 3.000 КМ мјесечно, те да су посланици заиста привилеговани у односу на грађане које заступају.

Не треба занемарити чињеницу да је живот грађанима у РС све тежи, док политичари без превелике журбе више причају него што примјењују реформе, констатовали су у ЦЦИ-ју.

Позитиван податак су пронашли у подацима Завода за запошљавање РС, гдје је април ове године био мјесец са најмање пријављених на евиденцији Завода у посљедњих пет година, а у односу на 2011. годину готово је 9.000 грађана мање међу незапосленим.

У ЦЦИ-ју су закључили да власт испред себе има огроман посао, а то је да утиче на стварање амбијента у којем ће грађани почети живјети боље и имати веће могућности запослења.

Извор: Клиx

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јоланда

13.08.2015 09:16

Било би поштено да се чланови Владе, посланици у НС РС и сви високи функционери одрекну 20 одсто плате и да се та средства усмјере за повећање пензија како би ови стари људи могли како тако да преживе.Овим гестом наши политичари и функционери би показали да имају бар мало душе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

13.08.2015 10:39

Јоланда бас си насла гдје цес тразити душу?!

Name

Дот

14.08.2015 12:21

Нема од тога ништа ,медју њима не постоји ни морал ни било какав осјећај за такве ствари.. Само на улицу и истјерати багру,све су уништили и продали а они су милионери или милијардеру.

Name

цобер

13.08.2015 11:43

Мало и имају. Треба да имају плате од стотину пензија, кад је народ стока. Довољно је да Додо сваки мјесец провуче неку причу о референдуму и народ ко овце за њим а он на Хаваје да се одмори од стоке, а стока на ливаду да пасе траву. Тако и треба само напријед политичари држите се оне ""узми аго колико ти је драго"

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

13.08.2015 12:04

Чуо сам из повјерљивих извора да Додо размишља о додјељивању концесија на контејнере незапосленим и пензионерима како би преживјели док трава не нарасте.

ОДГОВОРИТЕ