Горажде: Оптужница за злочине над Србима?

Тужилаштво БиХ комплетирало је оптужницу за ратне злочине над српским цивилима у Витковићима и Мујкановићима код Горажда, која би ускоро требало да буде подигнута, пише "Глас Српске".

Босна и Херцеговина 13.08.2015 | 09:39
Горажде: Оптужница за злочине над Србима?

Обимну документацију и доказе о том случају припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ доставили су Тужилаштву БиХ прошле године у неколико наврата. Лист наводи да тужиоци располажу обимном документацијом и чврстим доказима.

СИПА је по налогу Тужилаштва БиХ, на подручју Горажда у марту, априлу и новембру прошле године изузела документацију у вези са ратним злочинима над Србима и поднијела Тужилаштву извјештаје против 13 осумњичених.

Извјештаји су поднесени, између осталих, и против бившег директора Дирекције за координацију полицијских тијела Химзе Селимовића и бившег начелника сектора крим-полиције Федералне управе полиције Едина Врања, али, како наводи "Глас Српске", истрага против њих још није спроведена. СИПА је поднијела извјештаје и против Заима Имамовића, Авдије Шабановића, Омера Билића и Ахмеда Сејдића.

Наводи се и да је СИПА претресла Клуб Удружења ветерана полиције Горажда и објекте у власништву брата актуелног министра унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона и некадашњег ратног команданта полицијске станице Витковићи Османа Субашића.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је прије годину и по потврдио да се спроводи истрага за ратне злочине почињене над српским становништвом у горажданском насељу Витковићи.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да би, да је оптужница подигнута на вријеме, главни оптужени требало да буде ратни командант такозване Армије БиХ у Горажду Хаџо Ефендић, који је умро током ове године.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

13.08.2015 08:25

Много су тога заборавили. У селу Јошаница су 92 на Никољдан су побили буквално све што се креће почевши од дјетета старог 3 године па до најстаријих, 70 душа. То су све били цивили и нејач јер су војно способни били на линији. Чак им је и то било мало па су убили све животиње које су стигли! Комплетна документација са свим необоривим доказима достављена је тужилаштву прије 10 година и то са именима оних који су то направили. Ти "људи" се сада слободно шетају по Горажду. Ова истрага коју су објавили је само обична лакрдија да смире српски притисак на тужилаштво БиХ. а послије суђења ако га буде ови монструми ће се опет шетати Гораждом уз неку условну казну. Нису они ни покушали да провјере каква је звјерства правио Осман Субашић бивши керевођа у тадашњем фочанском СУП-у . Лично сам га познавао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

13.08.2015 10:10

Дали сте им 20 година слободе...мислили сте да је БиХ јос увијек у саставу НДХ и да мозете Србе убијати колико хоцете... И тиме забили глогов колац у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Газија

13.08.2015 10:24

С обзиром на географски изглед Горажда на садашњој карти БИХ, јасно се види ко је више страдао... За почињене злочине над цивилима у Горажду, још нико од нападача није одговарао... А данас је тај град херој, којим се слободно крећу и нападачи и породице жртава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхам

13.08.2015 12:59

Град херој стосте убијали цивиле Србе, ех кад тад доце време да платите за злоцине стосте поцинили

Name

ВРС РВИ

14.08.2015 21:33

Мој газија да да нам је било одобрено могли смо вас 2 x прегазити као мраве па се неби тако подписивао. Напиши ста сте ви радили да ја не пишем пошто смо вас гонили са сваког мјеста гдје јесте и гдје нисте правили крваве пирове. Поздрав из Фоче...

Name

горазданин....

13.08.2015 10:58

Сраман ти је тај твој "херојски град " ,госп. Газија... Како и сам стављас свој потпис, ваљда залис сто ниси и оно мало српског зивља и нејаци унистио... Поклопите се усима и размисљајте добро, о будуцности, знамо и памтимо, заборавити никад нећемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗуЗу

13.08.2015 12:20

Болесниче иди се лијечи што прије то боље.

Name

Газија

17.08.2015 14:56

БОСНА ЈЕ ПРВАК ЕУРОПЕ, а међу њима и дијете из Горажда, а то само имбецили никад неће схватити!!!

Name

домољуб

11.09.2015 12:29

Горажде није у РС само зато што су се СДС с Пала плашили да би Горажде мога постати главни град РС (у то вријеме) зато никад нису одобрили ниједну акцију до краја, толико о херојству и витештву

ОДГОВОРИТЕ