Goražde: Optužnica za zločine nad Srbima?

Tužilaštvo BiH kompletiralo je optužnicu za ratne zločine nad srpskim civilima u Vitkovićima i Mujkanovićima kod Goražda, koja bi uskoro trebalo da bude podignuta, piše "Glas Srpske".

Bosna i Hercegovina 13.08.2015 | 09:39
Goražde: Optužnica za zločine nad Srbima?

Obimnu dokumentaciju i dokaze o tom slučaju pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ dostavili su Tužilaštvu BiH prošle godine u nekoliko navrata. List navodi da tužioci raspolažu obimnom dokumentacijom i čvrstim dokazima.

SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH, na području Goražda u martu, aprilu i novembru prošle godine izuzela dokumentaciju u vezi sa ratnim zločinima nad Srbima i podnijela Tužilaštvu izvještaje protiv 13 osumnjičenih.

Izvještaji su podneseni, između ostalih, i protiv bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića i bivšeg načelnika sektora krim-policije Federalne uprave policije Edina Vranja, ali, kako navodi "Glas Srpske", istraga protiv njih još nije sprovedena. SIPA je podnijela izvještaje i protiv Zaima Imamovića, Avdije Šabanovića, Omera Bilića i Ahmeda Sejdića.

Navodi se i da je SIPA pretresla Klub Udruženja veterana policije Goražda i objekte u vlasništvu brata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona i nekadašnjeg ratnog komandanta policijske stanice Vitkovići Osmana Subašića.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je prije godinu i po potvrdio da se sprovodi istraga za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u goraždanskom naselju Vitkovići.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da bi, da je optužnica podignuta na vrijeme, glavni optuženi trebalo da bude ratni komandant takozvane Armije BiH u Goraždu Hadžo Efendić, koji je umro tokom ove godine.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

13.08.2015 08:25

Mnogo su toga zaboravili. U selu Jošanica su 92 na Nikoljdan su pobili bukvalno sve što se kreće počevši od djeteta starog 3 godine pa do najstarijih, 70 duša. To su sve bili civili i nejač jer su vojno sposobni bili na liniji. Čak im je i to bilo malo pa su ubili sve životinje koje su stigli! Kompletna dokumentacija sa svim neoborivim dokazima dostavljena je tužilaštvu prije 10 godina i to sa imenima onih koji su to napravili. Ti "ljudi" se sada slobodno šetaju po Goraždu. Ova istraga koju su objavili je samo obična lakrdija da smire srpski pritisak na tužilaštvo BiH. a poslije suđenja ako ga bude ovi monstrumi će se opet šetati Goraždom uz neku uslovnu kaznu. Nisu oni ni pokušali da provjere kakva je zvjerstva pravio Osman Subašić bivši kerevođa u tadašnjem fočanskom SUP-u . Lično sam ga poznavao...

ODGOVORITE
Name

bijeljina

13.08.2015 10:10

Dali ste im 20 godina slobode...mislili ste da je BiH jos uvijek u sastavu NDH i da mozete Srbe ubijati koliko hocete... I time zabili glogov kolac u BiH!

ODGOVORITE
Name

Gazija

13.08.2015 10:24

S obzirom na geografski izgled Goražda na sadašnjoj karti BIH, jasno se vidi ko je više stradao... Za počinjene zločine nad civilima u Goraždu, još niko od napadača nije odgovarao... A danas je taj grad heroj, kojim se slobodno kreću i napadači i porodice žrtava...

ODGOVORITE
Name

Cham

13.08.2015 12:59

Grad heroj stoste ubijali civile Srbe, eh kad tad doce vreme da platite za zlocine stoste pocinili

Name

VRS RVI

14.08.2015 21:33

Moj gazija da da nam je bilo odobreno mogli smo vas 2 x pregaziti kao mrave pa se nebi tako podpisivao. Napiši sta ste vi radili da ja ne pišem pošto smo vas gonili sa svakog mjesta gdje jeste i gdje niste pravili krvave pirove. Pozdrav iz Foče...

Name

gorazdanin....

13.08.2015 10:58

Sraman ti je taj tvoj "herojski grad " ,gosp. Gazija... Kako i sam stavljas svoj potpis, valjda zalis sto nisi i ono malo srpskog zivlja i nejaci unistio... Poklopite se usima i razmisljajte dobro, o buducnosti, znamo i pamtimo, zaboraviti nikad nećemo!

ODGOVORITE
Name

ZuZu

13.08.2015 12:20

Bolesniče idi se liječi što prije to bolje.

Name

Gazija

17.08.2015 14:56

BOSNA JE PRVAK EUROPE, a među njima i dijete iz Goražda, a to samo imbecili nikad neće shvatiti!!!

Name

domoljub

11.09.2015 12:29

Goražde nije u RS samo zato što su se SDS s Pala plašili da bi Goražde moga postati glavni grad RS (u to vrijeme) zato nikad nisu odobrili nijednu akciju do kraja, toliko o herojstvu i viteštvu

ODGOVORITE