Шта би се десило када би се Сунце угасило?

Астрономи одговорили на питање које занима многе. Што би се догодило у тренутку гашења Сунца?
Сунце је око 333 хиљаде пута веће од Земље, а у свакој секунди произведе енергије попут експлозије 100 милијарди бомби водоника.

Свијет 13.08.2015 | 09:03
Шта би се десило када би се Сунце угасило?

Због своје је масе његова гравитациона сила је она која доминира у нашем соларном систему те је главни покретач кретања чак 9 планета који га окружују. У истом тренутку Земљи осигурава топлоту, те нам омогућава приступ питкој води без које не бисмо могли живјети. Оно што се многи питају је шта би се догодило када би Сунце изгубило своју моћ и у тренутку престало сијати и освјетљавати нашу планету Земљу? Шта би осјећали ако би моћно Сунце у тренутку исчезнуло?

Оно што се чини као безазлено питање заправо је предмет истраживања дуги низ година, а на то је питање и Алберт Ајнштајн тражио одговор. Оно што су научници прије Ајнштајна знали, но за то нису имали доказ, је да сунчева гравитација утиече на Земљу, пише "Бизнис инсајдер". Према новим теоријама, уколико би се Сунце угасило, Земља би, као и остале планете унутар сунчевог система, у истом тренутку почела лебдјети у свемиру, без одређеног смјера и путање. Управо то би значило крај соларног система каквог познајемо.

Што се свјетлости тиче, познато је да она путује брзином од 300.000 километара у секунди те јој је, како би дошла до Земље, потребно око 8 минута. То значи да би још 8 минута након гашења Сунца људи на Земљи видјели свјетлост.

Но гашење сунца, тврде стручњаци, управо због његове гравитације која би престала дјеловати, осјетили бисмо прије него понестане свјетлости. Тако су мислили научници прије Ајнштајна. Но, како је и сам Алберт Ајнштајн објаснио у представљању своје теорије релативности 1915. године, гравитациона сила ипак није константа, штавише, она путује једнаком брзином као и свјетлост.

Узмемо ли то у обзир, гашење Сунца не бисмо осјетили још 8 минута од тренутка његовог дјеловања. Пуних 8 минута наставили бисмо живјети безбрижно, без сазнања да је пред нама апокалипса. Према истраживањима ипак не бисмо остали у потпуном мраку.

Остале би звијезде наставиле са својом активношћу, а на Земљи би свјетло производила електрична енергија која не би нестала. Штавише, остале би планете биле видљиве још неко вријеме. Јупитер је удаљен од Земље толико да би га могли видјети још око сат времена, колико би требало преосталим зракама Сунца да стигну до његове површине. Зраке Сунца потом би се рефлектовале на Земљу што би још неко вријеме осигуравало свјетло нашој планети.

Извор: Аваз

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цар

13.08.2015 07:44

Бизарна теорија о могуцој апокалипси само јос то фали нама у РС И БИХ и ту би нам био врхунац, ал у амбис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.08.2015 08:07

Зар наам се вец није угасило???

ОДГОВОРИТЕ