Šta bi se desilo kada bi se Sunce ugasilo?

Astronomi odgovorili na pitanje koje zanima mnoge. Što bi se dogodilo u trenutku gašenja Sunca?
Sunce je oko 333 hiljade puta veće od Zemlje, a u svakoj sekundi proizvede energije poput eksplozije 100 milijardi bombi vodonika.

Svijet 13.08.2015 | 09:03
Šta bi se desilo kada bi se Sunce ugasilo?

Zbog svoje je mase njegova gravitaciona sila je ona koja dominira u našem solarnom sistemu te je glavni pokretač kretanja čak 9 planeta koji ga okružuju. U istom trenutku Zemlji osigurava toplotu, te nam omogućava pristup pitkoj vodi bez koje ne bismo mogli živjeti. Ono što se mnogi pitaju je šta bi se dogodilo kada bi Sunce izgubilo svoju moć i u trenutku prestalo sijati i osvjetljavati našu planetu Zemlju? Šta bi osjećali ako bi moćno Sunce u trenutku isčeznulo?

Ono što se čini kao bezazleno pitanje zapravo je predmet istraživanja dugi niz godina, a na to je pitanje i Albert Ajnštajn tražio odgovor. Ono što su naučnici prije Ajnštajna znali, no za to nisu imali dokaz, je da sunčeva gravitacija utieče na Zemlju, piše "Biznis insajder". Prema novim teorijama, ukoliko bi se Sunce ugasilo, Zemlja bi, kao i ostale planete unutar sunčevog sistema, u istom trenutku počela lebdjeti u svemiru, bez određenog smjera i putanje. Upravo to bi značilo kraj solarnog sistema kakvog poznajemo.

Što se svjetlosti tiče, poznato je da ona putuje brzinom od 300.000 kilometara u sekundi te joj je, kako bi došla do Zemlje, potrebno oko 8 minuta. To znači da bi još 8 minuta nakon gašenja Sunca ljudi na Zemlji vidjeli svjetlost.

No gašenje sunca, tvrde stručnjaci, upravo zbog njegove gravitacije koja bi prestala djelovati, osjetili bismo prije nego ponestane svjetlosti. Tako su mislili naučnici prije Ajnštajna. No, kako je i sam Albert Ajnštajn objasnio u predstavljanju svoje teorije relativnosti 1915. godine, gravitaciona sila ipak nije konstanta, štaviše, ona putuje jednakom brzinom kao i svjetlost.

Uzmemo li to u obzir, gašenje Sunca ne bismo osjetili još 8 minuta od trenutka njegovog djelovanja. Punih 8 minuta nastavili bismo živjeti bezbrižno, bez saznanja da je pred nama apokalipsa. Prema istraživanjima ipak ne bismo ostali u potpunom mraku.

Ostale bi zvijezde nastavile sa svojom aktivnošću, a na Zemlji bi svjetlo proizvodila električna energija koja ne bi nestala. Štaviše, ostale bi planete bile vidljive još neko vrijeme. Jupiter je udaljen od Zemlje toliko da bi ga mogli vidjeti još oko sat vremena, koliko bi trebalo preostalim zrakama Sunca da stignu do njegove površine. Zrake Sunca potom bi se reflektovale na Zemlju što bi još neko vrijeme osiguravalo svjetlo našoj planeti.

Izvor: Avaz

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

car

13.08.2015 07:44

Bizarna teorija o mogucoj apokalipsi samo jos to fali nama u RS I BIH i tu bi nam bio vrhunac, al u ambis.

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.08.2015 08:07

Zar naam se vec nije ugasilo???

ODGOVORITE