ИСИЛ открио имена Салопекових џелата?

Долх Клавх и Аах Саина убили су хрватског таоца у пустињском подручју Синаја  пише у Тwиттер поруци Исламске државе коју преносе инострани медији.

Свијет 13.08.2015 | 08:19
ИСИЛ открио имена Салопекових џелата?

Како пренеси Јутарњи.хр, фотографија наводног убиства Томислава Салопека је снимљена у пустињи, а према положају сунца које је прилично ниско, фотографија је снимљена или рано ујутро или предвече.

Сјенке на фотографији откривају да је било више егзекутора.

Ово је први пут да Исламска држава објављује имена егзекутора који нису у вези са Џихади Џоном.

Сва досадашња појединачна смакнућа западних држављана починио је управо Џихади Џон. Он би се фотографисао са својом жртвом, а након тога је слиједила језива фотографија убијеног. Тако је било у досадашњих осам смакнућа западних држављана.

У случају Томислава Салопека његове наводне убице нису на фотографији.

Имена Долх Клавх и Аах Саина досад се нису појављивала у јавности и није познато на којој су позицији у хијерархији ИД.

Надлежне службе фотографију убиства, а како сазнаје Јутарњи.хр, анализа је показала да је фотографија дијелом дигитално обрађена, односно "да је прошла кроз фотошоп".

У ранијим случајевима убистава западних држављана након објаве фотографија услиједио би и видео-снимак убиства. У овом случају видео-снимка, барем засад, нема. Према неким процјенама, тек би евентуални видео-снимак могао бити потврда убиства.

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да не може стопостотно да потврди убиство Хрвата Томислава Салопека и додао да Хрватска неће учествовати у борби против ИД.

Хрватски држављанин Томислав Салопек убијен је у Египту одсијецањем главе, након што су га отели екстремисти Исламске државе, јавио је хрватски "Јутарњи лист" који је потврду добио од египтског дневника "Аљом ал Сабеа", док је АФП објавио да је иста информација објављена на сајтовима које користе милитанти ИД.

На неколико налога на Тwиттеру које користе екстремисти објављена је и фотографија на којој се види Салопеково тијело и одсјечена глава на њему.

Салопек је отет 22. јула у Каиру, док је службеним аутомобилом путовао на посао у француској групи "Компани женерал де геофизик" (ЦГГ).

Десетак дана касније објављен је снимак на коме се види како Салопек клечи у пустињи, а иза њега стоји маскирани мушкарац са ножем у руци.

Исламска држава је дала египатским властима рок од 48 сати да ослободе ухапшене муслиманке из затвора и навела да ће по истицању тог рока одсјећи главу Салопеку.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xx

13.08.2015 08:50

Јесу их Алија и Бакир наорузали. Све аутомаске пуске.

ОДГОВОРИТЕ