ISIL otkrio imena Salopekovih dželata?

Dolh Klavh i Aah Saina ubili su hrvatskog taoca u pustinjskom području Sinaja  piše u Twitter poruci Islamske države koju prenose inostrani mediji.

Svijet 13.08.2015 | 08:19
ISIL otkrio imena Salopekovih dželata?

Kako prenesi Jutarnji.hr, fotografija navodnog ubistva Tomislava Salopeka je snimljena u pustinji, a prema položaju sunca koje je prilično nisko, fotografija je snimljena ili rano ujutro ili predveče.

Sjenke na fotografiji otkrivaju da je bilo više egzekutora.

Ovo je prvi put da Islamska država objavljuje imena egzekutora koji nisu u vezi sa Džihadi Džonom.

Sva dosadašnja pojedinačna smaknuća zapadnih državljana počinio je upravo Džihadi Džon. On bi se fotografisao sa svojom žrtvom, a nakon toga je slijedila jeziva fotografija ubijenog. Tako je bilo u dosadašnjih osam smaknuća zapadnih državljana.

U slučaju Tomislava Salopeka njegove navodne ubice nisu na fotografiji.

Imena Dolh Klavh i Aah Saina dosad se nisu pojavljivala u javnosti i nije poznato na kojoj su poziciji u hijerarhiji ID.

Nadležne službe fotografiju ubistva, a kako saznaje Jutarnji.hr, analiza je pokazala da je fotografija dijelom digitalno obrađena, odnosno "da je prošla kroz fotošop".

U ranijim slučajevima ubistava zapadnih državljana nakon objave fotografija uslijedio bi i video-snimak ubistva. U ovom slučaju video-snimka, barem zasad, nema. Prema nekim procjenama, tek bi eventualni video-snimak mogao biti potvrda ubistva.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da ne može stopostotno da potvrdi ubistvo Hrvata Tomislava Salopeka i dodao da Hrvatska neće učestvovati u borbi protiv ID.

Hrvatski državljanin Tomislav Salopek ubijen je u Egiptu odsijecanjem glave, nakon što su ga oteli ekstremisti Islamske države, javio je hrvatski "Jutarnji list" koji je potvrdu dobio od egiptskog dnevnika "Aljom al Sabea", dok je AFP objavio da je ista informacija objavljena na sajtovima koje koriste militanti ID.

Na nekoliko naloga na Twitteru koje koriste ekstremisti objavljena je i fotografija na kojoj se vidi Salopekovo tijelo i odsječena glava na njemu.

Salopek je otet 22. jula u Kairu, dok je službenim automobilom putovao na posao u francuskoj grupi "Kompani ženeral de geofizik" (CGG).

Desetak dana kasnije objavljen je snimak na kome se vidi kako Salopek kleči u pustinji, a iza njega stoji maskirani muškarac sa nožem u ruci.

Islamska država je dala egipatskim vlastima rok od 48 sati da oslobode uhapšene muslimanke iz zatvora i navela da će po isticanju tog roka odsjeći glavu Salopeku.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xx

13.08.2015 08:50

Jesu ih Alija i Bakir naoruzali. Sve automaske puske.

ODGOVORITE