Београд: Срушено све, стижу куле у Савамалу

На локацији Београда на води данас је срушена последња зграда, чиме су створени услови за почетак реализације тог пројекта.

Србија 12.08.2015 | 19:15
Београд: Срушено све, стижу куле у Савамалу

Радове је обишао градоначелник Синиша Мали који је најавио постављање камена темељца за две куле крајем септембра.

"Ово је историјски тренутак, јер су се стекли формални услови за почетак реализације прве фазе пројекта Београд на води. Ми смо апсолутно у динамици да негде око 20. , 25. септембра поставимо камен темељац за ове две стамбене куле", рекао је Мали новинарима.

Он је подсетио да је рушење првих зграда на том простору почело 1. августа прошле године и да су до данас срушене укупно 233 зграде.

Саопштио је и да су у том периоду расељење 94 породице, као и да је уклоњено 15 километра пруге и 54 потопљена пловила из Саве.

У другој фази пројекта Београд на води, како је градоначелник рекао, треба да се иселе 132 породице, а на том послу се већ ради.

"Од 132 породице, за 27 смо већ нашли решење, иако је то део који нас реално очекује 2018., 2019. године", навео је Мали.

Мали је навео да је Град Београд издвојио 60 милиона динара за рушење објеката на подручју Београда на води и проследио га општини која је за то надлежна.

Градоначленик је навео да се парарелно са рушењем зграда реконструише и Херцеговачка улица, која ће бити завршена почетком септембра, као и реконструкција обале утврде у дужини од 250 метара, а што ће бити завршено око 20. септембра.

У овом тренутку, како је рекао, ради се на идејном решењу како ће изгледати обала утврде са Правилником ресорног министарства.

Новац за реконструкцију те улице и обале утврде обезбедио је страни инвеститор "Игл хилс", а укупна вредност је око пет милиона евра.

Градоначелник је рекао и да је планирано проширење трамвајског моста, који треба да добије још две саобраћајне траке на свакој страни и да се ради на пројекту новог тунела који треба са те локације да изађе на Булевар деспота Стефана.

Директор предузећа Београд на води Никола Недељковић рекао је агенцији Бета да је у току тендер за извођача радова на градњи две стамбене куле укупне површине 68.000 квадратних метара у којима ће бити укупно 300 станова.

Недељковић је рекао да у овој фази не жели да говори о вредности те инвестиције и цени станова, пошто ће се то знати у септембру када званично почне продаја станова.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар