Beograd: Srušeno sve, stižu kule u Savamalu

Na lokaciji Beograda na vodi danas je srušena poslednja zgrada, čime su stvoreni uslovi za početak realizacije tog projekta.

Srbija 12.08.2015 | 19:15
Beograd: Srušeno sve, stižu kule u Savamalu

Radove je obišao gradonačelnik Siniša Mali koji je najavio postavljanje kamena temeljca za dve kule krajem septembra.

"Ovo je istorijski trenutak, jer su se stekli formalni uslovi za početak realizacije prve faze projekta Beograd na vodi. Mi smo apsolutno u dinamici da negde oko 20. , 25. septembra postavimo kamen temeljac za ove dve stambene kule", rekao je Mali novinarima.

On je podsetio da je rušenje prvih zgrada na tom prostoru počelo 1. avgusta prošle godine i da su do danas srušene ukupno 233 zgrade.

Saopštio je i da su u tom periodu raseljenje 94 porodice, kao i da je uklonjeno 15 kilometra pruge i 54 potopljena plovila iz Save.

U drugoj fazi projekta Beograd na vodi, kako je gradonačelnik rekao, treba da se isele 132 porodice, a na tom poslu se već radi.

"Od 132 porodice, za 27 smo već našli rešenje, iako je to deo koji nas realno očekuje 2018., 2019. godine", naveo je Mali.

Mali je naveo da je Grad Beograd izdvojio 60 miliona dinara za rušenje objekata na području Beograda na vodi i prosledio ga opštini koja je za to nadležna.

Gradonačlenik je naveo da se pararelno sa rušenjem zgrada rekonstruiše i Hercegovačka ulica, koja će biti završena početkom septembra, kao i rekonstrukcija obale utvrde u dužini od 250 metara, a što će biti završeno oko 20. septembra.

U ovom trenutku, kako je rekao, radi se na idejnom rešenju kako će izgledati obala utvrde sa Pravilnikom resornog ministarstva.

Novac za rekonstrukciju te ulice i obale utvrde obezbedio je strani investitor "Igl hils", a ukupna vrednost je oko pet miliona evra.

Gradonačelnik je rekao i da je planirano proširenje tramvajskog mosta, koji treba da dobije još dve saobraćajne trake na svakoj strani i da se radi na projektu novog tunela koji treba sa te lokacije da izađe na Bulevar despota Stefana.

Direktor preduzeća Beograd na vodi Nikola Nedeljković rekao je agenciji Beta da je u toku tender za izvođača radova na gradnji dve stambene kule ukupne površine 68.000 kvadratnih metara u kojima će biti ukupno 300 stanova.

Nedeljković je rekao da u ovoj fazi ne želi da govori o vrednosti te investicije i ceni stanova, pošto će se to znati u septembru kada zvanično počne prodaja stanova.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar