Срби подигли цијену станова у Грчкој

Наши грађани и гастарбајтери покуповали некретнине око Солуна и на Халкидикију, које коштају од 20.000 до 30.000 евра. Пазаре махом за кеш.

Свијет 11.08.2015 | 07:10
Срби подигли цијену станова у Грчкој

Јефтини станови и куће на грчком приморју изазвали су навалу заинтересованих купаца из Србије, због чега су цене некретнина у солунској регији последњих месеци скочиле од 20 до 30 одсто!

Срби у Грчкој годишње купе око 200 некретнина, а махом пазаре оне које коштају између 20.000 и 30.000 евра око Солуна и на Халкидикију, и то за кеш, показују подаци трговаца некретнинама.

Стан који је прошле године коштао 30.000 евра сад је 35.000 до 40.000 евра. То је зато што више нема шкарта, већ су у понуди остали бољи станови.Има станова и за 10.000 евра, али су они у сутерену или у подруму. Чак и да цене некретнина још расту, и даље ће бити јефтиније него у Србији - каже Ана Павлица Мајоров из агенције „Роман рил естејт“ из Ниша.

Купопродаја

Она наводи да станове у рејону Каликаратије продаје осам агенција, од којих Срби месечно купе у просеку два стана.

Некада су се у Србији масовно градиле викендице, а сада их грађани продају, додају мало пара и купују станове на грчком приморју. Већ доста њих овде има своје парче грчке земље - истиче она и додаје да је Грцима битније да продају станове или куће, а мање им је важно да ли ће добити новац на руке или ће купопродају обавити преко рачуна у банци.

Интересовање за некретнине на Медитерану пробудио је Драган Марковић Палма, председник Скупштине Јагодине, која је, добивши на поклон пет хектара обале, прва обезбедила „излаз“ Србији на Егејско море.

Цене на минимуму

Људи из целе Србије, али и наши гастарбајтери не бирају много и купују око Солуна и на Халкидикију све што има за мале паре. Углавном плаћају кешом. Поента је у томе што су пале камате на штедњу у Србији, а цене некретнина на периферији Солуна су на историјском минимуму.

Не улажу много, између 20.000 и 30.000 евра, а купују некретнине са идејом да ће им једног дана порасти цене и да ће им то донети приход и да ће моћи да их издају туристима - каже за Курир Ненад Ђорђевић, председник Управног одбора Кластера некретнина Србије.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

плави грујица

11.08.2015 06:47

Има се, може се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

на нецију залост

11.08.2015 07:45

Грчке и кредитори договорили нови кредит. Пакет за спашавање катастрофалних финансија у земљи. Странке постигле договор након ноћи преговора.

ОДГОВОРИТЕ