Srbi podigli cijenu stanova u Grčkoj

Naši građani i gastarbajteri pokupovali nekretnine oko Soluna i na Halkidikiju, koje koštaju od 20.000 do 30.000 evra. Pazare mahom za keš.

Svijet 11.08.2015 | 07:10
Srbi podigli cijenu stanova u Grčkoj

Jeftini stanovi i kuće na grčkom primorju izazvali su navalu zainteresovanih kupaca iz Srbije, zbog čega su cene nekretnina u solunskoj regiji poslednjih meseci skočile od 20 do 30 odsto!

Srbi u Grčkoj godišnje kupe oko 200 nekretnina, a mahom pazare one koje koštaju između 20.000 i 30.000 evra oko Soluna i na Halkidikiju, i to za keš, pokazuju podaci trgovaca nekretninama.

Stan koji je prošle godine koštao 30.000 evra sad je 35.000 do 40.000 evra. To je zato što više nema škarta, već su u ponudi ostali bolji stanovi.Ima stanova i za 10.000 evra, ali su oni u suterenu ili u podrumu. Čak i da cene nekretnina još rastu, i dalje će biti jeftinije nego u Srbiji - kaže Ana Pavlica Majorov iz agencije „Roman ril estejt“ iz Niša.

Kupoprodaja

Ona navodi da stanove u rejonu Kalikaratije prodaje osam agencija, od kojih Srbi mesečno kupe u proseku dva stana.

Nekada su se u Srbiji masovno gradile vikendice, a sada ih građani prodaju, dodaju malo para i kupuju stanove na grčkom primorju. Već dosta njih ovde ima svoje parče grčke zemlje - ističe ona i dodaje da je Grcima bitnije da prodaju stanove ili kuće, a manje im je važno da li će dobiti novac na ruke ili će kupoprodaju obaviti preko računa u banci.

Interesovanje za nekretnine na Mediteranu probudio je Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine Jagodine, koja je, dobivši na poklon pet hektara obale, prva obezbedila „izlaz“ Srbiji na Egejsko more.

Cene na minimumu

Ljudi iz cele Srbije, ali i naši gastarbajteri ne biraju mnogo i kupuju oko Soluna i na Halkidikiju sve što ima za male pare. Uglavnom plaćaju kešom. Poenta je u tome što su pale kamate na štednju u Srbiji, a cene nekretnina na periferiji Soluna su na istorijskom minimumu.

Ne ulažu mnogo, između 20.000 i 30.000 evra, a kupuju nekretnine sa idejom da će im jednog dana porasti cene i da će im to doneti prihod i da će moći da ih izdaju turistima - kaže za Kurir Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Srbije.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

plavi grujica

11.08.2015 06:47

Ima se, može se.

ODGOVORITE
Name

na neciju zalost

11.08.2015 07:45

Grčke i kreditori dogovorili novi kredit. Paket za spašavanje katastrofalnih finansija u zemlji. Stranke postigle dogovor nakon noći pregovora.

ODGOVORITE