Нико никад као Србија!

Златни "делфини" пресрећни што су на импресиван начин објединили европску и светску круну. Филипоивћ: Срећан сам, другу годину заредом играмо најлепши могући ватерполо.

Србија 09.08.2015 | 20:00
Нико никад као Србија!

Нико никад није доминирао као ватерполисти Србије на СП у Казању. Владари планете су пленили и игром у базену и менталном снагом. Били су маштовити, агресивни, одлучни, мудри, стрпљиви. Противницима нису давали ни грам шансе да их изненаде, били су сломљени и изгубљени у простору већ на половини утакмице.

Зато су сви наши јунаци поносни, али и даље чврсто стоје на земљи. Јер, најважнији испит их чека догодине на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Овог лета смо апсолутно доминирали. Последње две утакмице на шампионату у Казању смо одиграли на такав да начин да су се и они, који су сумњали, уверили да смо најквалитетнија екипа на планети. И да другу годину заредом играмо најлепши могући ватерполо. Срећан сам, пре свега због саиграча, јер смо показали да можемо да трајемо цело лето, да и када смо у топ форми, или мало слабијој, да дајемо исте резултате. То је показатељ колико је ова екипа моћна - наглашава Филип Филиповић.

Најбољи ватерполиста света са задовољством консататује да у екипи није било слабог играча:

Ко год је био у води ритам игре није падао. Имали смо контролу, током такмичења доминирали у већој или мањој мери, тако да се ниједног тренутка није постављало питање победника.

Бранислав Митровић је бриљирао на голу у нокаут-фази, због чега је и проглашен за најбољег чувара мреже на СП.

Гојко Пијетловић сматра да сада ваља уживати у тријумфу:

Били смо компактни и први пут смо одиграли онако како смо хтели у најбитнијим утакмицама. Видело се да ова генерација на свакој позицији има двојицу врхунских играча. Видећемо шта и како даље, али не треба претеривати, правити еуфорију. Једноствано, прваци смо света, уживајмо у овоме.
- Ишло је некако лагано, својим током. Од када смо Гојко Пијетловић и ја заједно, обојица смо спремни да у сваком моменту бранимо. Тако приступамо свакој утакмици.

Сјајни чувар мреже истиче да у финалу није осећао већу одговорност:

Код мене то не постоји. У тим моментима екипа одигра доста чвршће и онда је голману лакше него иначе. Што се финала тиче, извлаче се историјски подаци, мислим да смо оборили рекорде. Цео турнир смо одиграли у фантастичном ритму, онако како знамо и умемо. Играли смо нашу игру и то је то. Најгоре је када се заврши турнир, а не покажеш оно што знаш, шта си вежбао. А нама је то пошло за руком.

Милан Алексић поносно констатује да су били најдоминатнија репрезентација на светским првенствима:

Били смо на нивоу све време и резултат није могао да изостане. Можда нас у односу на остале екипе издаваја тимски дух, што гинемо један за другог, без обзира на то што имамо фантастичне индивидуалце. Али, свима је екипа на првом месту и зато смо најбољи.

Финале против Хрвата није почело најбоље. Ривал је повео са 2:0...

Генерални секретар ВСС Немања Маријан нагласио је да "не можемо а да не будемо поносни на овај дан": Када смо кретали на СП у Казањ рекао сам да репрезентација може да освоји медаљу. Хвала целој Влади, премијеру Александру Вучићи и министру Удовичићу, хвала спонзорима на подршци и помоћи да се оствари феноменалан резултат.

Нисмо имали бојазни - наглашава Алексић. Од почетка смо веровали у себе, јер смо добро играли током целог првенства. Није било никаквих проблема, само смо наставили тамо где смо стали на претходним утакмицама, тако да је све дошло на своје.

Када је финални меч окончан дошло је до експлозије радости, као да су Хрвате победили после драме, а не да су их "разбили":

Били смо веома мотивисани. У том сегменту смо били изнад других и то је један од разлога за овакав резултат. Нема веће мотивације од финала СП.

Душан Мандић је на свом другом СП осетио чар светског шампиона. Нова звезда Про Река још је у позитивном шоку:

Осећај је невероватан. Пресећан сам, имали смо леп дочек на аеродрому, доста људи нас подржавају и цене наш успех. Још нисам свестан шта смо урадили, тек ћу за месец дана схватити колико смо били доминантни у Казању.

А тајне српске доминације, уствари, и нема:

Наша снага је у јединству екипе, што дишемо као један, што буквално играмо један за другог, исправљамо грешке један другом, стварно смо као један.

Никола Јакшић ће своју прву годину у А репрезентацији дуго да памти. Постао је и првак света, као најмлађи носи поносно пехар:

Емоције су још јаке. Пресрећан сам. Драго ми је што играм са оваквим шампионима и надам се да ми је ово прва од многи медаља. Можда је на ТВ изгледало моћно, да смо прејаки, али је у води била другачија прича. Исцрпљени смо. Искрено, нисам очекивао овакав резултат, али ми је драго што смо доказали да смо најбољи на планети и што ми је ово прво злато. Само да се тако и настави.

Слободан Никић је први Србин са три титуле првака света у ватерполу. Први пут се радовао 2005, други пут 2009. и прексиноћ:

Леп је осећај. То је добар знак да сам дуго радио, тренирао и на крају се тај труд исплатио. Посебан је осећај бити у оваквој, јединственој екипи. Одиграли смо полуфинале и финале феноменално, као лане финале на ЕП у Будимпешти. Свака реч је малтене сувишна. Тешко је причати када на две утакмце противнике развалиш. У финалу против Хрватске било је пуно емоција, да смо могли победили бисмо и са 15:4. Знали смо да смо од њих ментално јачи. Били смо као један, сваки пут се бодрили, што је и дало резултат.

Извор: Вечерње Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мрка капа

09.08.2015 18:59

Прелијепо је било слусати Бозе правде И гледати заставу насе Србије ! Хвала за све момци, а посебноо за импресивну растурацину у финалу...

ОДГОВОРИТЕ