Niko nikad kao Srbija!

Zlatni "delfini" presrećni što su na impresivan način objedinili evropsku i svetsku krunu. Filipoivć: Srećan sam, drugu godinu zaredom igramo najlepši mogući vaterpolo.

Srbija 09.08.2015 | 20:00
Niko nikad kao Srbija!

Niko nikad nije dominirao kao vaterpolisti Srbije na SP u Kazanju. Vladari planete su plenili i igrom u bazenu i mentalnom snagom. Bili su maštoviti, agresivni, odlučni, mudri, strpljivi. Protivnicima nisu davali ni gram šanse da ih iznenade, bili su slomljeni i izgubljeni u prostoru već na polovini utakmice.

Zato su svi naši junaci ponosni, ali i dalje čvrsto stoje na zemlji. Jer, najvažniji ispit ih čeka dogodine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Ovog leta smo apsolutno dominirali. Poslednje dve utakmice na šampionatu u Kazanju smo odigrali na takav da način da su se i oni, koji su sumnjali, uverili da smo najkvalitetnija ekipa na planeti. I da drugu godinu zaredom igramo najlepši mogući vaterpolo. Srećan sam, pre svega zbog saigrača, jer smo pokazali da možemo da trajemo celo leto, da i kada smo u top formi, ili malo slabijoj, da dajemo iste rezultate. To je pokazatelj koliko je ova ekipa moćna - naglašava Filip Filipović.

Najbolji vaterpolista sveta sa zadovoljstvom konsatatuje da u ekipi nije bilo slabog igrača:

Ko god je bio u vodi ritam igre nije padao. Imali smo kontrolu, tokom takmičenja dominirali u većoj ili manjoj meri, tako da se nijednog trenutka nije postavljalo pitanje pobednika.

Branislav Mitrović je briljirao na golu u nokaut-fazi, zbog čega je i proglašen za najboljeg čuvara mreže na SP.

Gojko Pijetlović smatra da sada valja uživati u trijumfu:

Bili smo kompaktni i prvi put smo odigrali onako kako smo hteli u najbitnijim utakmicama. Videlo se da ova generacija na svakoj poziciji ima dvojicu vrhunskih igrača. Videćemo šta i kako dalje, ali ne treba preterivati, praviti euforiju. Jednostvano, prvaci smo sveta, uživajmo u ovome.
- Išlo je nekako lagano, svojim tokom. Od kada smo Gojko Pijetlović i ja zajedno, obojica smo spremni da u svakom momentu branimo. Tako pristupamo svakoj utakmici.

Sjajni čuvar mreže ističe da u finalu nije osećao veću odgovornost:

Kod mene to ne postoji. U tim momentima ekipa odigra dosta čvršće i onda je golmanu lakše nego inače. Što se finala tiče, izvlače se istorijski podaci, mislim da smo oborili rekorde. Ceo turnir smo odigrali u fantastičnom ritmu, onako kako znamo i umemo. Igrali smo našu igru i to je to. Najgore je kada se završi turnir, a ne pokažeš ono što znaš, šta si vežbao. A nama je to pošlo za rukom.

Milan Aleksić ponosno konstatuje da su bili najdominatnija reprezentacija na svetskim prvenstvima:

Bili smo na nivou sve vreme i rezultat nije mogao da izostane. Možda nas u odnosu na ostale ekipe izdavaja timski duh, što ginemo jedan za drugog, bez obzira na to što imamo fantastične individualce. Ali, svima je ekipa na prvom mestu i zato smo najbolji.

Finale protiv Hrvata nije počelo najbolje. Rival je poveo sa 2:0...

Generalni sekretar VSS Nemanja Marijan naglasio je da "ne možemo a da ne budemo ponosni na ovaj dan": Kada smo kretali na SP u Kazanj rekao sam da reprezentacija može da osvoji medalju. Hvala celoj Vladi, premijeru Aleksandru Vučići i ministru Udovičiću, hvala sponzorima na podršci i pomoći da se ostvari fenomenalan rezultat.

Nismo imali bojazni - naglašava Aleksić. Od početka smo verovali u sebe, jer smo dobro igrali tokom celog prvenstva. Nije bilo nikakvih problema, samo smo nastavili tamo gde smo stali na prethodnim utakmicama, tako da je sve došlo na svoje.

Kada je finalni meč okončan došlo je do eksplozije radosti, kao da su Hrvate pobedili posle drame, a ne da su ih "razbili":

Bili smo veoma motivisani. U tom segmentu smo bili iznad drugih i to je jedan od razloga za ovakav rezultat. Nema veće motivacije od finala SP.

Dušan Mandić je na svom drugom SP osetio čar svetskog šampiona. Nova zvezda Pro Reka još je u pozitivnom šoku:

Osećaj je neverovatan. Presećan sam, imali smo lep doček na aerodromu, dosta ljudi nas podržavaju i cene naš uspeh. Još nisam svestan šta smo uradili, tek ću za mesec dana shvatiti koliko smo bili dominantni u Kazanju.

A tajne srpske dominacije, ustvari, i nema:

Naša snaga je u jedinstvu ekipe, što dišemo kao jedan, što bukvalno igramo jedan za drugog, ispravljamo greške jedan drugom, stvarno smo kao jedan.

Nikola Jakšić će svoju prvu godinu u A reprezentaciji dugo da pamti. Postao je i prvak sveta, kao najmlađi nosi ponosno pehar:

Emocije su još jake. Presrećan sam. Drago mi je što igram sa ovakvim šampionima i nadam se da mi je ovo prva od mnogi medalja. Možda je na TV izgledalo moćno, da smo prejaki, ali je u vodi bila drugačija priča. Iscrpljeni smo. Iskreno, nisam očekivao ovakav rezultat, ali mi je drago što smo dokazali da smo najbolji na planeti i što mi je ovo prvo zlato. Samo da se tako i nastavi.

Slobodan Nikić je prvi Srbin sa tri titule prvaka sveta u vaterpolu. Prvi put se radovao 2005, drugi put 2009. i preksinoć:

Lep je osećaj. To je dobar znak da sam dugo radio, trenirao i na kraju se taj trud isplatio. Poseban je osećaj biti u ovakvoj, jedinstvenoj ekipi. Odigrali smo polufinale i finale fenomenalno, kao lane finale na EP u Budimpešti. Svaka reč je maltene suvišna. Teško je pričati kada na dve utakmce protivnike razvališ. U finalu protiv Hrvatske bilo je puno emocija, da smo mogli pobedili bismo i sa 15:4. Znali smo da smo od njih mentalno jači. Bili smo kao jedan, svaki put se bodrili, što je i dalo rezultat.

Izvor: Večernje Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

09.08.2015 18:59

Prelijepo je bilo slusati Boze pravde I gledati zastavu nase Srbije ! Hvala za sve momci, a posebnoo za impresivnu rasturacinu u finalu...

ODGOVORITE