Њемачка отвара тржиште рада и за БиХ?

СПД, коалициони партнер у савезној влади Њемачке, предлаже да се грађанима земаља западног Балкана олакша добијање легалних радних дозвола у тој земљи.

Босна и Херцеговина 08.08.2015 | 11:00
Њемачка отвара тржиште рада и за БиХ?

Зигмар Габријел, њемачки савезни министар привреде и предсједавајући СПД-а, током разговора с предсједницима њемачких покрајина у којима је СПД на власти, изразио је увјерење да би таква мјера могла помоћи смањењу подносилаца захтјева за азил из БиХ, Србије, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Ово је први пут да се експлицитно помињу искључиво земље нашег региона за ову могућност. Неки њемачки медији, који су имали увид у документе, истичу да је СПД припремио документ "Основе социјалдемократске политике према избјеглицама" у којем би све остале земље нашег региона, уз БиХ, Србију и Македонију, такође требало да добију статус сигурних земаља како би се обрада захтјева за азил убрзала, те да би држављанима ових земаља требало омогућити лакше добијање радних дозвола у Њемачкој ако могу доказати да имају радни уговор у Њемачкој са загарантованом платом од минимално 1.460 евра мјесечно.

Њемачки лист "Зеит" пише да ЦДУ, други коалициони партнер из чије партије долази и савезна канцеларка Ангела Меркел, то већ одавно тражи, али да се СПД до сада томе противио, када су бројеви азиланата са западног Балкана били знатно нижи. "Зеит" истиче да постоје индиције да би ЦДУ могао подржати тај приједлог, јер је Фолкер Буфијер, потпредсједник те странке, истакао да би се издавањем њемачких радних дозвола могло помоћи људима са западног Балкана који захтјеве за азил подносе из економских разлога.

Њима би се могло омогућити да у Њемачку долазе са важећим радним дозволама. Папир СПД-а би могла бити добра основа за разговор између централне њемачке владе и покрајина о избјегличкој политици и азилу почетком септембра, рекао је Буфијер, како преноси "Зеит".

Из њемачких институција нам је објашњено да се за сада не могу о томе званично изјашњавати јер се још не ради о званичној политици њемачке владе, већ о унутарстраначким разговорима. Незванично, већ сада је могуће добити посао у Њемачкој ако имате диплому дефицитарног занимања и говорите њемачки језик. Уколико овај СПД-ов приједлог буде усвојен, појашњено нам је да би то значило да ће ти до сада важећи прописи бити проширени за свако занимање, а не само за дефицитарна.

Мислим да одраније постоји тенденција да се отвори њемачко тржиште за мигранте, али је засад тешко очекивати да ће то ићи толико далеко да се усвоји овај СПД-ов приједлог у садашњој форми, рекао нам је наш саговорник.

Он је истакао да је тешко оцијенити како би ова политика помогла рјешавању питања високих бројева захтјева за азил са западног Балкана.

Ако би то било дио ширег пакета мјера којима би се подношење захтјева за азил из економских разлога учинило мање атрактивним, онда би то могло бити дио рјешења.

Борис Пупић, стручни сарадник за односе с јавношћу, информисање и издаваштво у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, истиче да за сада Агенција има дозволу Њемачке за посредовање при запошљавању само људи за послове његоватеља у Њемачкој.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

неко из масе

08.08.2015 11:17

Нека сви паметни оду одавде јер це држави лаксе бити са овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

08.08.2015 11:23

Све што могу реци је ДАНКЕ ДЕУТСЦХЛАНД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хихи

08.08.2015 12:47

Немацкој фали његоватеља и доктора, у кризи су, па су почели да их увозе, само да се зна језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сема

08.08.2015 13:01

Ово је само за Бошњаке и Хрвате. Што би Срби ишли у Њемачку поред Русије и Бјелорусије. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.сема

08.08.2015 13:41

Ти цекај Русе, а ми одосмо у Европу.

Name

Лектор

08.08.2015 13:43

Ај контам Срби у Русију а Хрвати у Њемацку .. ал не контам ста це муслимани тамо ? Хахаха

Name

РЕ Сема

08.08.2015 15:48

Ја сам вец дуго у Њемацкој и зарадјујем, а ти цекај посо у Русији и гладуј

Name

ихихи

08.08.2015 13:07

Данке Деутсцхланд, па нек Ронхил влада матери својој и осталима у куци. Мени, ако бог да, висе неце. Отици цу одавде ударајуци се петама у потиљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ттт

08.08.2015 14:59

Браво...

Name

Свакако идите

08.08.2015 13:24

Био сам тамо, пуно се ради, али и заради, ако имало знаш штедјети за кратко вријеме се виде резултати и зато са срећом свима који желе радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

09.08.2015 05:05

Чему еуфорија? СПД је мањи коалициони партнер у Њемачкој, док они већи траже поново визни режим.

ОДГОВОРИТЕ