Најава - Почиње француска Лига 1: Трка за друго место!

Уочи почетка нове сезоне у француском првенству чини се да се шампион већ зна, јер је ПСЖ (који вечерас гостује Лилу) за копље испред свих. Али Монако, Лион и Марсељ опасно ће се крвити за Лигу шампиона.

Фудбал 07.08.2015 | 17:00
Најава - Почиње француска Лига 1: Трка за друго место!

Прошле сезоне у априлу само је шест бодова делило Пари Сен Жермен, Лион, Марсељ и Монако, а овај последњи је имао утакмицу мање од ривала у шампионској трци. Ове нове чини се да би све осим лагане шетње ПСЖ-а до четврте узастопне титуле било равно чуду.

Јер ионако доминантни тим Светаца постаће је још јачи доласком Анхела ди Марије, због чега ће Парижани имати можда и најјачи везни трио Европе с Марком Вератијем и Блезом Матуидијем приде. Напред Ибрахимовић, Кавани, Лукас, позади Тијаго Силва, Давид Луиз, Орије, Маркињос... Нема им равних!

А баш они вечерас од 20.30 отварају нову сезону, на гостовању Лилу.

И зато би права драма у Француској ове сезоне требало да се води око места за Лигу шампиона за која ће конкурисати Олимпик Лион, Монако, Олимпик Марсељ и с теоретским шансама Бордо и Сент Етјен.

Лион је, додуше, прошли циклус одиграо вероватно и изнад својих могућност, али је из Генгана за 5.000.000 евра довео голгетера Клаудија Бовуа, из Манчестер јунајтеда Рафаела, из Марсеља искусног Жеремија Морела, успео је да сачува Александра Лаказета, па му припада улога фаворита у тој борби за директан пласман у Лигу шампиона које доноси друго место.

Марсељ на папиру изгледа слабије него лане, јер је остао без Имбуле, Пајеа, Андреа Ајуа и Жињака између осталих, па ће се уздати у искуство придошлих ветерана Ласа Дијаре и Абуа Дијабија те мотив младих новајлија Лукаса Окампоса и Карима Рекика. Узевши у обзир камиказа стил игре Марсела Бијелсе, много ће зависити од тога колико ће хитаца Марсељ сам себи испалити у ноге.

Релативна непознаница је и Монако, који је променио политику и од класичног тајкунског клуба постао мека за најталентованије младе француске играче. Па и шире о чему сведочи долазак Стефана ел Шаравија. Међутим, поред Окампоса отишли су и Жофри Кондогбија и Јаник Ферерира Караско, носиоци игре из прошле сезоне. Дошло их је – на туце! Из Бенфике за 15.000.000 евра Иван Кавалеиро, за 1.000.000 мање Адама Траоре из Лила... Тим пун потенцијала у коме неће сви успети да оправдају поверење, али ће бити узбудљив за гледање.

Најмање шансе за опстанак дају се новајлијама Газалек Ајачију, Анжеу, Трои, те Ремсу, Каену, Бастији и Генгану, Бордо и Сент Етјен су, поменусмо, виђени у горњем дому, у златној средини требало би да буду Нант, Монпеље и Лил, који је остао без кичме тима, али наде полаже у 21-годишњег Софијана Буфала. Доскорашњи играч Анжеа је до прошле зиме одушевљавао у Лиги 2, одакле је стигао у Лил и сада се очекује да заблиста. Зову га нови Азаром, а због лепршавих дриблинга – уверите се на снимку – с пуном пажњом ћемо гледати Лил.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

Два првопласирана тима иду у Лигу шампиона, трећи иде у квалификације. Четвртопласирани тим иде у Лигу Европе. Преостала два представника се добијају преко Купа и Лига купа. Ако освајачи купова пласман у Европу изборе преко првенства онда у Лигу Европе иду пети и шести на табели.

У сезони 2015/2016. из Лиге 1 испашће два најгора тима. Прошле сезоне испадало је три.

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА И ТИПОВИ
Петак
20.30 Лил – ПСЖ
Субота
21.00 Нант – Генган
21.00 Монпеље – Анже 
21.00 Ница – Монако 
21.00 Марсељ – Каен 
21.00 Бастија – Рен 
21.00 Троа – Газелек Ајачио
Недеља
17.00 Бордо – Ремс 
17.00 Тулуз – Сент Етјен 
21.00 Лион – Лоријан 

Коментари / 0

Оставите коментар