Najava - Počinje francuska Liga 1: Trka za drugo mesto!

Uoči početka nove sezone u francuskom prvenstvu čini se da se šampion već zna, jer je PSŽ (koji večeras gostuje Lilu) za koplje ispred svih. Ali Monako, Lion i Marselj opasno će se krviti za Ligu šampiona.

Fudbal 07.08.2015 | 17:00
Najava - Počinje francuska Liga 1: Trka za drugo mesto!

Prošle sezone u aprilu samo je šest bodova delilo Pari Sen Žermen, Lion, Marselj i Monako, a ovaj poslednji je imao utakmicu manje od rivala u šampionskoj trci. Ove nove čini se da bi sve osim lagane šetnje PSŽ-a do četvrte uzastopne titule bilo ravno čudu.

Jer ionako dominantni tim Svetaca postaće je još jači dolaskom Anhela di Marije, zbog čega će Parižani imati možda i najjači vezni trio Evrope s Markom Veratijem i Blezom Matuidijem pride. Napred Ibrahimović, Kavani, Lukas, pozadi Tijago Silva, David Luiz, Orije, Markinjos... Nema im ravnih!

A baš oni večeras od 20.30 otvaraju novu sezonu, na gostovanju Lilu.

I zato bi prava drama u Francuskoj ove sezone trebalo da se vodi oko mesta za Ligu šampiona za koja će konkurisati Olimpik Lion, Monako, Olimpik Marselj i s teoretskim šansama Bordo i Sent Etjen.

Lion je, doduše, prošli ciklus odigrao verovatno i iznad svojih mogućnost, ali je iz Gengana za 5.000.000 evra doveo golgetera Klaudija Bovua, iz Mančester junajteda Rafaela, iz Marselja iskusnog Žeremija Morela, uspeo je da sačuva Aleksandra Lakazeta, pa mu pripada uloga favorita u toj borbi za direktan plasman u Ligu šampiona koje donosi drugo mesto.

Marselj na papiru izgleda slabije nego lane, jer je ostao bez Imbule, Pajea, Andrea Ajua i Žinjaka između ostalih, pa će se uzdati u iskustvo pridošlih veterana Lasa Dijare i Abua Dijabija te motiv mladih novajlija Lukasa Okamposa i Karima Rekika. Uzevši u obzir kamikaza stil igre Marsela Bijelse, mnogo će zavisiti od toga koliko će hitaca Marselj sam sebi ispaliti u noge.

Relativna nepoznanica je i Monako, koji je promenio politiku i od klasičnog tajkunskog kluba postao meka za najtalentovanije mlade francuske igrače. Pa i šire o čemu svedoči dolazak Stefana el Šaravija. Međutim, pored Okamposa otišli su i Žofri Kondogbija i Janik Fererira Karasko, nosioci igre iz prošle sezone. Došlo ih je – na tuce! Iz Benfike za 15.000.000 evra Ivan Kavaleiro, za 1.000.000 manje Adama Traore iz Lila... Tim pun potencijala u kome neće svi uspeti da opravdaju poverenje, ali će biti uzbudljiv za gledanje.

Najmanje šanse za opstanak daju se novajlijama Gazalek Ajačiju, Anžeu, Troi, te Remsu, Kaenu, Bastiji i Genganu, Bordo i Sent Etjen su, pomenusmo, viđeni u gornjem domu, u zlatnoj sredini trebalo bi da budu Nant, Monpelje i Lil, koji je ostao bez kičme tima, ali nade polaže u 21-godišnjeg Sofijana Bufala. Doskorašnji igrač Anžea je do prošle zime oduševljavao u Ligi 2, odakle je stigao u Lil i sada se očekuje da zablista. Zovu ga novi Azarom, a zbog lepršavih driblinga – uverite se na snimku – s punom pažnjom ćemo gledati Lil.

PROPOZICIJE

Dva prvoplasirana tima idu u Ligu šampiona, treći ide u kvalifikacije. Četvrtoplasirani tim ide u Ligu Evrope. Preostala dva predstavnika se dobijaju preko Kupa i Liga kupa. Ako osvajači kupova plasman u Evropu izbore preko prvenstva onda u Ligu Evrope idu peti i šesti na tabeli.

U sezoni 2015/2016. iz Lige 1 ispašće dva najgora tima. Prošle sezone ispadalo je tri.

PAROVI PRVOG KOLA I TIPOVI
Petak
20.30 Lil – PSŽ
Subota
21.00 Nant – Gengan
21.00 Monpelje – Anže 
21.00 Nica – Monako 
21.00 Marselj – Kaen 
21.00 Bastija – Ren 
21.00 Troa – Gazelek Ajačio
Nedelja
17.00 Bordo – Rems 
17.00 Tuluz – Sent Etjen 
21.00 Lion – Lorijan 

Komentari / 0

Ostavite komentar