Представљамо БАТЕ Борисов - Партизан нема чега да се плаши!

БАТЕ Борисов, ривал Партизана у борби за Лигу шампиона, у последњих седам година редовни је учесник европских Купова.

Фудбал 07.08.2015 | 22:40
Представљамо БАТЕ Борисов - Партизан нема чега да се плаши!

Партизан се никада раније није састајао са белоруским шампионом.

Тим из Борисова је у том периоду четири пута био учесник групне фазе у Лиги шампиона, а два пута је играо у групи Лиге Европе.

БАТЕ је акроним за аутомобилску и тракторску индустрију Борисова. Клуб је основан 1973. године, а реорганизован је 1996. и од тада је освојио 11 титула у шампионату Белорусије. Партизан ће гостовати на Борисов арени која је отворена прошле године, а капацитет стадиона је 12.896 места.

Највредније резултате клуб је остварио у сезони 2008-09 када је играјући групну фазу Лиге шампиона ремизирао са Јувентусом у оба дуела. Годину дана касније БАТЕ је у Лиги Европе победио Евертон на Гудисону са 1:0.

Екипа се састоји већином од играча из Белорусије, а садашњи састав има четири странца. Издвајају се играч из Црне Горе Немања Николић, некадашњи члан Црвене звезде и Спартака, Филип Младеновић који је био леви бек Црвене звезде, као и Немања Милуновић, бивши штопер Младости из Лучана и чачанског Борца.

Партизан од учешћа у Лиги шампиона дели само двомеч са белоруским шампионом БАТЕ Борисовим, екипом која је учествовала у елитном такмичењу три пута у последње четири сезоне.

Није се тамо међутим белоруски клуб много прославио, посебно прошле године, када је служио само за поправљање гол разлике, пошто је од Порта изгубио са 6:0 и 0:3, а од Шахтјора 0:7 и 5:0.

Ипак, у новијој историји је БАТЕ бележио и неге сјајне резултате, па је тако 2012. године савладао у Борисову Бајерн из Минхена са 3:1, а са истог терена раније бодове нису могли да однесу ни Јувентус, Милан, Пари Сен Жермен и Атлетик Билбао.

Одиграно је већ више од пола овогодишњег првенства Белорусије, а БАТЕ је на добром путу да освоји своју 12 титулу, а десету узастопну. После 14 одиграних утакмица екипа из Борисова има 38 бодова, осам више од другопласираног Динамо Минска. Забележио је 12 победа, уз два ремија, а примио је само четири гола, од чега три на последњем гостовању Славији Мозир (3:5).

Нешто слабија форма БАТЕ-а управо може да буде велика прилика за Партизан, пошто су се Белоруси доста мучили и у трећем колу квалификација за Лигу шампиона, пошто су елиминисали Видеотон голом бившег везисте Црвене звезде Немање Николића у 82. минуту, али тек после црвеног картона једног везисте мађарског шампиона.

По специјализованом сајту ’трансфермаркт’ најскупљи играч белоруске екипе је дефанзивац Денис Полијаков који вреди 1,6 милиона евра.

Од страних играча у Борисову игра још Летонац Каспарс Дубра, док су сви остали играчи, укључујући и капитена Дмитрија Лихтаровича, белоруски фудбалери.

За БАТЕ је претходних година наступало неколико наших фудбалера, укључујући и Матеју Кежмана, коме је то био последњи европски клуб у каријери, а који је напустио после 11 одиграних мечева без постигнутог поготка.

Преко БАТЕ-а је до западне Европе стигло неколико познатијих белоруских имена, попут Александра Хлеба (Арсенал, Барселона) и Егора Филипенка (Малага).

У сваком случају Партизан нема чега да се плаши и против БАТЕ Борисова ће имати шансу да се трећи пут у последњих 12 година нађе у најелитнијем европском такмичењу.

Мали проблем за црно-беле могао би да представља пут у Белорусију. Од свих градова које је Партизан могао да извуче, само је Глазгов удаљенији од Борисова (1.600км).

Ове сезоне у квалификацијама БАТЕ није блистао. У другој рунди је избацио ирски Дандалк победом од 2:1 у првом мечу (у другом било 0:0), а у трећој је такође са 2:1 у два меча био бољи од мађарског Видеотона. У Мађарској је било 1:1, а у Белорусији је Николић постигао једини гол.

Коментари / 0

Оставите коментар