Predstavljamo BATE Borisov - Partizan nema čega da se plaši!

BATE Borisov, rival Partizana u borbi za Ligu šampiona, u poslednjih sedam godina redovni je učesnik evropskih Kupova.

Fudbal 07.08.2015 | 22:40
Predstavljamo BATE Borisov - Partizan nema čega da se plaši!

Partizan se nikada ranije nije sastajao sa beloruskim šampionom.

Tim iz Borisova je u tom periodu četiri puta bio učesnik grupne faze u Ligi šampiona, a dva puta je igrao u grupi Lige Evrope.

BATE je akronim za automobilsku i traktorsku industriju Borisova. Klub je osnovan 1973. godine, a reorganizovan je 1996. i od tada je osvojio 11 titula u šampionatu Belorusije. Partizan će gostovati na Borisov areni koja je otvorena prošle godine, a kapacitet stadiona je 12.896 mesta.

Najvrednije rezultate klub je ostvario u sezoni 2008-09 kada je igrajući grupnu fazu Lige šampiona remizirao sa Juventusom u oba duela. Godinu dana kasnije BATE je u Ligi Evrope pobedio Everton na Gudisonu sa 1:0.

Ekipa se sastoji većinom od igrača iz Belorusije, a sadašnji sastav ima četiri stranca. Izdvajaju se igrač iz Crne Gore Nemanja Nikolić, nekadašnji član Crvene zvezde i Spartaka, Filip Mladenović koji je bio levi bek Crvene zvezde, kao i Nemanja Milunović, bivši štoper Mladosti iz Lučana i čačanskog Borca.

Partizan od učešća u Ligi šampiona deli samo dvomeč sa beloruskim šampionom BATE Borisovim, ekipom koja je učestvovala u elitnom takmičenju tri puta u poslednje četiri sezone.

Nije se tamo međutim beloruski klub mnogo proslavio, posebno prošle godine, kada je služio samo za popravljanje gol razlike, pošto je od Porta izgubio sa 6:0 i 0:3, a od Šahtjora 0:7 i 5:0.

Ipak, u novijoj istoriji je BATE beležio i nege sjajne rezultate, pa je tako 2012. godine savladao u Borisovu Bajern iz Minhena sa 3:1, a sa istog terena ranije bodove nisu mogli da odnesu ni Juventus, Milan, Pari Sen Žermen i Atletik Bilbao.

Odigrano je već više od pola ovogodišnjeg prvenstva Belorusije, a BATE je na dobrom putu da osvoji svoju 12 titulu, a desetu uzastopnu. Posle 14 odigranih utakmica ekipa iz Borisova ima 38 bodova, osam više od drugoplasiranog Dinamo Minska. Zabeležio je 12 pobeda, uz dva remija, a primio je samo četiri gola, od čega tri na poslednjem gostovanju Slaviji Mozir (3:5).

Nešto slabija forma BATE-a upravo može da bude velika prilika za Partizan, pošto su se Belorusi dosta mučili i u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pošto su eliminisali Videoton golom bivšeg veziste Crvene zvezde Nemanje Nikolića u 82. minutu, ali tek posle crvenog kartona jednog veziste mađarskog šampiona.

Po specijalizovanom sajtu ’transfermarkt’ najskuplji igrač beloruske ekipe je defanzivac Denis Polijakov koji vredi 1,6 miliona evra.

Od stranih igrača u Borisovu igra još Letonac Kaspars Dubra, dok su svi ostali igrači, uključujući i kapitena Dmitrija Lihtaroviča, beloruski fudbaleri.

Za BATE je prethodnih godina nastupalo nekoliko naših fudbalera, uključujući i Mateju Kežmana, kome je to bio poslednji evropski klub u karijeri, a koji je napustio posle 11 odigranih mečeva bez postignutog pogotka.

Preko BATE-a je do zapadne Evrope stiglo nekoliko poznatijih beloruskih imena, poput Aleksandra Hleba (Arsenal, Barselona) i Egora Filipenka (Malaga).

U svakom slučaju Partizan nema čega da se plaši i protiv BATE Borisova će imati šansu da se treći put u poslednjih 12 godina nađe u najelitnijem evropskom takmičenju.

Mali problem za crno-bele mogao bi da predstavlja put u Belorusiju. Od svih gradova koje je Partizan mogao da izvuče, samo je Glazgov udaljeniji od Borisova (1.600km).

Ove sezone u kvalifikacijama BATE nije blistao. U drugoj rundi je izbacio irski Dandalk pobedom od 2:1 u prvom meču (u drugom bilo 0:0), a u trećoj je takođe sa 2:1 u dva meča bio bolji od mađarskog Videotona. U Mađarskoj je bilo 1:1, a u Belorusiji je Nikolić postigao jedini gol.

Komentari / 0

Ostavite komentar