Русија и САД поново ломе копља око Сирије

Нови сукоб у односима Русије и Америке враћа се тамо где је и почео - грађанском рату у Сирији.

Свијет 07.08.2015 | 14:35
Русија и САД поново ломе копља око Сирије

Још 2013. године, САД су тражиле изговор да нападну Сирију и режим Башара ал Асада који је већ трећу годину покушавао да угуши оружану исламистичку побуну у својој земљи.

Под новим-старим хуманитарним изговором, уз оптужбе да власт користи хемијско оружје, Вашингтон и њени савезници били су на корак од интервенције против сиријског режима. Међутим, у томе их је спречила руска дипломатије, међународним предлогом да хемијски арсенал сиријског оружја буде подложан међународној контроли.

Први пут од распада СССР-а, нека држава је спречила Америку и њене НАТО савезнике да изврше већ испланирану интервенцију и "помогну" смену режима, као толико пута раније у прошлости.

Украјинска освета

Ударац у Сирији био је право отрежњење за Сједињене Државе. Русија, која је уистину важан савезник Сирије у којој има две војне базе, успела је не само да мирним средствима заустави ратну машину САД-а већ и да окрене њене невољне НАТО савезнике против интервенције и подрже руско решење као најбоље.

Русија се умешала у интересе Америке на Блиском истоку који је био фокус њене спољне политике и економских интереса дуги низ година. Просто говорећи, Америка је добила по носу у сопственом дворишту и зато је Русији требало одговорити што ефикасније и спречити њену најављену светску експанзију свим доступним средствима.

Америчка освета је брзо дошла у виду политичке кризе у Украјини, која је довела до крвавог грађанског рата који траје и данас упркос примирју.

О америчком утицају на украјинске пучисте већ је увелико писано. Од отворене подршке смени Јануковича до саботирања евро-руских напора да се постигне споразум владе и опозиције, у чему су најзапаженије улоге имали "амерички јастреб" Викторија Нуланд, помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију, и амерички подпредседник Џозеф Бајден.

Идиректни рат против Асада и руска помоћ

Међутим, "глобални шаховски меч" Русије и Америке је пре неколико дана закорачио у ново/старо бојно поље, када је Пентагон одобрио први ваздушни напад у циљу заштите "умерених" побуњеника који се у Сирији боре против џихадиста Исламске државе, али и режима Башара ал Асада!

То је био први амерички "одбрамбени напад" на сиријској територији у циљу заштите побуњеничке групе "Нова Сирија", а портпарол Пентагона је отворено рекао "Желели смо да заштитимо Нову Сирију, коју смо обучавали".

Руска осуда је стигла одмах. Оптужили су САД да "бомбардује терористе у Сирији мимо Савета безбедности УН и сагласности владе те земље, што озбиљно доводи у сумњу легитимитет таквих дејстава", а да не помињемо јавно признање о обучавању опозиционих трупа да се боре против легитимног режима друге државе.

Међутим, није се завршило на осуди. Руска страна је најавила да ће помоћи сиријском народу у борби против терориста ИС. Руски командант падобранских јединица, генерал-пуковник Владимир Шаманов, рекао је новинарима да је Русија спремна да пошаље падобранце који ће помоћи Сирији у борби против терориста. Шаманов је истакао да Русија и Сирија поседују "дугорочно добре односе" и додао да су многи сиријски стручњаци, укључујући и војне стручњаке, образовани управо у Совјетском Савезу и Русији.

Москва, свакако, још увек није донела званичну одлуку о слању падобранаца, али једно је сигурно – руски интереси у Сирији биће заштићени на овај или онај начин. Зато изјаву руског команданта у тренутку када су Американци нашли алтернативни начин да бомбардују сиријски режим треба схватити веома озбиљно, а не као пуко "бусање у груди" руске стране.

Ако је нешто постало сасвим јасно у руском понашању последњих година онда је то да немају проблема да се служе тактиком којом су се годинама служили и сами Американци (и да то гласно истичу). Јер, ако Американци могу да пошаљу своје инструкторе и војнике у Ирак, Сирију, па и Украјину, да заштите своје интересе, онда и Русија може да пошаље јединице падобранаца да заштити своје интересе у Дамаску.

Извор: Србија данас

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лоло

07.08.2015 12:40

Док они сва своја копља изломе, ми смо наебали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

07.08.2015 12:44

Тако је. Само остро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

07.08.2015 12:47

Недај Путине. Недај Владимире сотонама пардона. Срби и правосљавље је уз тебе жив нам био бар још сто,година!!!!!!ЗИВИО И БОГ ТЕ БЛАГОСОВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

07.08.2015 13:07

Коме Американци уводе демократију и кога Руси бране, ух, јадан он!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.08.2015 13:29

Крајње је било вријеме било да се направи баланс снага у свијету да ови монструми не могу радити шта хоће. Дошло је напокон. Убрзо ће цијели источни блок превладати што ће значајно смирити ситуацију јер нису агресивни без дебелог разлога.

ОДГОВОРИТЕ