Rusija i SAD ponovo lome koplja oko Sirije

Novi sukob u odnosima Rusije i Amerike vraća se tamo gde je i počeo - građanskom ratu u Siriji.

Svijet 07.08.2015 | 14:35
Rusija i SAD ponovo lome koplja oko Sirije

Još 2013. godine, SAD su tražile izgovor da napadnu Siriju i režim Bašara al Asada koji je već treću godinu pokušavao da uguši oružanu islamističku pobunu u svojoj zemlji.

Pod novim-starim humanitarnim izgovorom, uz optužbe da vlast koristi hemijsko oružje, Vašington i njeni saveznici bili su na korak od intervencije protiv sirijskog režima. Međutim, u tome ih je sprečila ruska diplomatije, međunarodnim predlogom da hemijski arsenal sirijskog oružja bude podložan međunarodnoj kontroli.

Prvi put od raspada SSSR-a, neka država je sprečila Ameriku i njene NATO saveznike da izvrše već isplaniranu intervenciju i "pomognu" smenu režima, kao toliko puta ranije u prošlosti.

Ukrajinska osveta

Udarac u Siriji bio je pravo otrežnjenje za Sjedinjene Države. Rusija, koja je uistinu važan saveznik Sirije u kojoj ima dve vojne baze, uspela je ne samo da mirnim sredstvima zaustavi ratnu mašinu SAD-a već i da okrene njene nevoljne NATO saveznike protiv intervencije i podrže rusko rešenje kao najbolje.

Rusija se umešala u interese Amerike na Bliskom istoku koji je bio fokus njene spoljne politike i ekonomskih interesa dugi niz godina. Prosto govoreći, Amerika je dobila po nosu u sopstvenom dvorištu i zato je Rusiji trebalo odgovoriti što efikasnije i sprečiti njenu najavljenu svetsku ekspanziju svim dostupnim sredstvima.

Američka osveta je brzo došla u vidu političke krize u Ukrajini, koja je dovela do krvavog građanskog rata koji traje i danas uprkos primirju.

O američkom uticaju na ukrajinske pučiste već je uveliko pisano. Od otvorene podrške smeni Janukoviča do sabotiranja evro-ruskih napora da se postigne sporazum vlade i opozicije, u čemu su najzapaženije uloge imali "američki jastreb" Viktorija Nuland, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, i američki podpredsednik Džozef Bajden.

Idirektni rat protiv Asada i ruska pomoć

Međutim, "globalni šahovski meč" Rusije i Amerike je pre nekoliko dana zakoračio u novo/staro bojno polje, kada je Pentagon odobrio prvi vazdušni napad u cilju zaštite "umerenih" pobunjenika koji se u Siriji bore protiv džihadista Islamske države, ali i režima Bašara al Asada!

To je bio prvi američki "odbrambeni napad" na sirijskoj teritoriji u cilju zaštite pobunjeničke grupe "Nova Sirija", a portparol Pentagona je otvoreno rekao "Želeli smo da zaštitimo Novu Siriju, koju smo obučavali".

Ruska osuda je stigla odmah. Optužili su SAD da "bombarduje teroriste u Siriji mimo Saveta bezbednosti UN i saglasnosti vlade te zemlje, što ozbiljno dovodi u sumnju legitimitet takvih dejstava", a da ne pominjemo javno priznanje o obučavanju opozicionih trupa da se bore protiv legitimnog režima druge države.

Međutim, nije se završilo na osudi. Ruska strana je najavila da će pomoći sirijskom narodu u borbi protiv terorista IS. Ruski komandant padobranskih jedinica, general-pukovnik Vladimir Šamanov, rekao je novinarima da je Rusija spremna da pošalje padobrance koji će pomoći Siriji u borbi protiv terorista. Šamanov je istakao da Rusija i Sirija poseduju "dugoročno dobre odnose" i dodao da su mnogi sirijski stručnjaci, uključujući i vojne stručnjake, obrazovani upravo u Sovjetskom Savezu i Rusiji.

Moskva, svakako, još uvek nije donela zvaničnu odluku o slanju padobranaca, ali jedno je sigurno – ruski interesi u Siriji biće zaštićeni na ovaj ili onaj način. Zato izjavu ruskog komandanta u trenutku kada su Amerikanci našli alternativni način da bombarduju sirijski režim treba shvatiti veoma ozbiljno, a ne kao puko "busanje u grudi" ruske strane.

Ako je nešto postalo sasvim jasno u ruskom ponašanju poslednjih godina onda je to da nemaju problema da se služe taktikom kojom su se godinama služili i sami Amerikanci (i da to glasno ističu). Jer, ako Amerikanci mogu da pošalju svoje instruktore i vojnike u Irak, Siriju, pa i Ukrajinu, da zaštite svoje interese, onda i Rusija može da pošalje jedinice padobranaca da zaštiti svoje interese u Damasku.

Izvor: Srbija danas

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

lolo

07.08.2015 12:40

Dok oni sva svoja koplja izlome, mi smo naebali.

ODGOVORITE
Name

Sudija

07.08.2015 12:44

Tako je. Samo ostro.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

07.08.2015 12:47

Nedaj Putine. Nedaj Vladimire sotonama pardona. Srbi i pravosljavlje je uz tebe živ nam bio bar još sto,godina!!!!!!ZIVIO I BOG TE BLAGOSOVIO.

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

07.08.2015 13:07

Kome Amerikanci uvode demokratiju i koga Rusi brane, uh, jadan on!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.08.2015 13:29

Krajnje je bilo vrijeme bilo da se napravi balans snaga u svijetu da ovi monstrumi ne mogu raditi šta hoće. Došlo je napokon. Ubrzo će cijeli istočni blok prevladati što će značajno smiriti situaciju jer nisu agresivni bez debelog razloga.

ODGOVORITE