БиХ опет очекују опасне врућине

Босну и Херцеговину у наредним данима опет очекују паклене врућине с температурама и до 40 степени Целзијусових.

Босна и Херцеговина 06.08.2015 | 08:03
БиХ опет очекују опасне врућине

Упоредо с великим врућинама, које представљају опасност, како за људе тако и за животиње и усјеве, индекс Сунчевог зрачења ће бити повећан до граница опасног.

"Дугорочне прогнозе су показале да ће топла ваздушна маса са сјевера Африке и Медитерана највећи дио августа бити присутна на овим просторима и да ће температуре бити изнад просјека. Такође, у исто вријеме морамо рачунати да ће на мањим локалитетима бити краткотрајни, али веома снажни пљускови праћени грмљавином и градом. Таквих дана је по тренутним прогнозама осам, први већ сутра у вишим и планиским крајевима", казао је Небојша Куштриновић, метеоролог и члан Комитета за климатске промјене БиХ.

Додао је да ће због високих температура пољопривредници морати водити рачуна о наводњавању. Он је посебно подвукао да је према климатолошким мјерењима јул ове године био најтоплији од 1882. године.

"Ако је неко још и сумњао у климатске промјене, ове године смо имали доказ који је на страни климатолога. Оваква екстремна годишња доба су нажалост наша реалност и нешто што нас у још горем облику очекује у будућности", упозорио је Куштриновић.

По прогнозама хидрометеоролошких завода, у петак нас очекују највише температуре које ће бити забиљежене у овој седмици, с прогнозама од 21 степен у јутарњим часовима и високих 40 у дневним, док се за викенд прогнозира до два степена мање.

Из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ такође су упозорили грађане да повећају опрез.

"Због великог индекса УВ зрачења неопходно је спроводити мјере заштите од врућине и Сунца", саопштено је из ФХМЗ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сарајлија

06.08.2015 06:51

Сто не спрзи Баје спрзит це БОГ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

06.08.2015 06:56

Бог нас плави па нас прзи засто???? Зато сто смо га се одрекли и сто насе зене као најгресније на свету цине цедоморства, убијају а Бог казе не уби, а дрзава наса казе абортирај-УБИ планирај породицу која нестаје празне су сколе и села неце бити за двадесет година ни војника ни полицајца ни хране за овоземаљске греснике,тито и комунизам су узроци за оваке последице код нас Серба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н..

06.08.2015 08:14

Ни сунце зарко не сија једнако, до кога не дрзи, све прзи...