BiH opet očekuju opasne vrućine

Bosnu i Hercegovinu u narednim danima opet očekuju paklene vrućine s temperaturama i do 40 stepeni Celzijusovih.

Bosna i Hercegovina 06.08.2015 | 08:03
BiH opet očekuju opasne vrućine

Uporedo s velikim vrućinama, koje predstavljaju opasnost, kako za ljude tako i za životinje i usjeve, indeks Sunčevog zračenja će biti povećan do granica opasnog.

"Dugoročne prognoze su pokazale da će topla vazdušna masa sa sjevera Afrike i Mediterana najveći dio avgusta biti prisutna na ovim prostorima i da će temperature biti iznad prosjeka. Takođe, u isto vrijeme moramo računati da će na manjim lokalitetima biti kratkotrajni, ali veoma snažni pljuskovi praćeni grmljavinom i gradom. Takvih dana je po trenutnim prognozama osam, prvi već sutra u višim i planiskim krajevima", kazao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Dodao je da će zbog visokih temperatura poljoprivrednici morati voditi računa o navodnjavanju. On je posebno podvukao da je prema klimatološkim mjerenjima jul ove godine bio najtopliji od 1882. godine.

"Ako je neko još i sumnjao u klimatske promjene, ove godine smo imali dokaz koji je na strani klimatologa. Ovakva ekstremna godišnja doba su nažalost naša realnost i nešto što nas u još gorem obliku očekuje u budućnosti", upozorio je Kuštrinović.

Po prognozama hidrometeoroloških zavoda, u petak nas očekuju najviše temperature koje će biti zabilježene u ovoj sedmici, s prognozama od 21 stepen u jutarnjim časovima i visokih 40 u dnevnim, dok se za vikend prognozira do dva stepena manje.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH takođe su upozorili građane da povećaju oprez.

"Zbog velikog indeksa UV zračenja neophodno je sprovoditi mjere zaštite od vrućine i Sunca", saopšteno je iz FHMZ.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sarajlija

06.08.2015 06:51

Sto ne sprzi Baje sprzit ce BOG !

ODGOVORITE
Name

Serafim

06.08.2015 06:56

Bog nas plavi pa nas przi zasto???? Zato sto smo ga se odrekli i sto nase zene kao najgresnije na svetu cine cedomorstva, ubijaju a Bog kaze ne ubi, a drzava nasa kaze abortiraj-UBI planiraj porodicu koja nestaje prazne su skole i sela nece biti za dvadeset godina ni vojnika ni policajca ni hrane za ovozemaljske gresnike,tito i komunizam su uzroci za ovake posledice kod nas Serba.

ODGOVORITE
Name

N..

06.08.2015 08:14

Ni sunce zarko ne sija jednako, do koga ne drzi, sve przi...