Зависни сте од алкохола? Рјешење је брак

Брак може да игра кључну улогу у борби са алкохолизмом, сматрају стручњаци.

Здравље 05.08.2015 | 15:00
Зависни сте од алкохола? Рјешење је брак

Нова студија показала је да ступање у брак доводи до драматичног смањења опијања, чак и међу пацијентима са тешким обликом зависности, пише "Дејли мејл".

“У питању је теорија о некомпатибилности улога којом психолози објашњавају сазревање пацијената”, наводи доктор Метју Ли са Универзитета у Мисурију.

Ова теорија указује на то да, ако је постојећи бихевиорални образац особе у сукобу са новом улогом попут оне коју намеће брак, један од начина да се ова некомпатибилност реши јесте да се промени понашање.

Другим речима, зависници се у браку сусрећу са много већим бројем обавеза и сносе више одговорности него када су сами, па морају да измене своје понашање ако желе да задрже улогу супружника.

Научници су детаљно анализирали податке сакупљене у дугогодишњим и још актуелним истраживањима чији је аутор професор Лори Часин са Универзитета у Аризони.

Проучавано је како се навике конзумирања алкохола мењају код испитаника између 18 и 40 година старост, и како је на присутне промене утицала чињеница да ли су испитаници у браку или нису.

Око 50 одсто испитаних зависника била су деца алкохоличара.

“Установили смо да брак не само да је имао позитивно дејство на конзумирање алкохола, већ је овај ефекат био знатно израженији код пацијената са тежим обликом зависности, што се прилично поклапа са теоријом о некомпатибилности улога”, закључио је Ли.

Истраживање је објављено у магазину “Алцохолисм: Цлиницал анд Еxпериментал Ресеарцх”.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар