Zavisni ste od alkohola? Rješenje je brak

Brak može da igra ključnu ulogu u borbi sa alkoholizmom, smatraju stručnjaci.

Zdravlje 05.08.2015 | 15:00
Zavisni ste od alkohola? Rješenje je brak

Nova studija pokazala je da stupanje u brak dovodi do dramatičnog smanjenja opijanja, čak i među pacijentima sa teškim oblikom zavisnosti, piše "Dejli mejl".

“U pitanju je teorija o nekompatibilnosti uloga kojom psiholozi objašnjavaju sazrevanje pacijenata”, navodi doktor Metju Li sa Univerziteta u Misuriju.

Ova teorija ukazuje na to da, ako je postojeći bihevioralni obrazac osobe u sukobu sa novom ulogom poput one koju nameće brak, jedan od načina da se ova nekompatibilnost reši jeste da se promeni ponašanje.

Drugim rečima, zavisnici se u braku susreću sa mnogo većim brojem obaveza i snose više odgovornosti nego kada su sami, pa moraju da izmene svoje ponašanje ako žele da zadrže ulogu supružnika.

Naučnici su detaljno analizirali podatke sakupljene u dugogodišnjim i još aktuelnim istraživanjima čiji je autor profesor Lori Časin sa Univerziteta u Arizoni.

Proučavano je kako se navike konzumiranja alkohola menjaju kod ispitanika između 18 i 40 godina starost, i kako je na prisutne promene uticala činjenica da li su ispitanici u braku ili nisu.

Oko 50 odsto ispitanih zavisnika bila su deca alkoholičara.

“Ustanovili smo da brak ne samo da je imao pozitivno dejstvo na konzumiranje alkohola, već je ovaj efekat bio znatno izraženiji kod pacijenata sa težim oblikom zavisnosti, što se prilično poklapa sa teorijom o nekompatibilnosti uloga”, zaključio je Li.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar